Nämnderna, som i år väntas gå back med 50 miljoner kronor, måste dra åt svångremmen rejält.
- Läget är kärvt. Jag förstår om man är besviken i nämnderna, säger regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S).
Vid genomgången av budgeten i höst ska sparpaketet ha fördelats. 40 miljoner kronor motsvarar cirka en procent per nämnd.
Nämnderna får dock 100 miljoner kronor för att kompensera höjda löner och uppräkning av externa avtal.
Extra till sjukvården
Det är bara sjukvården som kan känna sig nöjd. Hälso- och sjukvårdsnämnden får 36 miljoner kronor extra redan i år, som tillsammans med besparingar på 24 miljoner kronor ska ge ett nollresultat vid årets slut.
Extrapengarna delas ut med en tydlig markering på nollresultatet.
- Nu börjar matchen. Det ställs väldigt tuffa krav på oss, konstaterar sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan de Maecker (MP).
För 2012 får sjukvården 10,5 miljoner kronor extra. Då görs även en extra satsning på folkhögskolan i Fårösund, som får ökat anslag med 2,6 miljoner kronor.
- Skolan behöver ett tydligt besked redan nu, så att man kan komma igång med planerade satsningar, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler (V).
Skolan och socialen
Utöver sjukvården och folkhögskolan är det bara barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen som får extra anslag.
Skolan får en miljon kronor extra till följd av den nya skollagen, och socialförvaltningen får 1,8 miljoner kronor extra till anhörigstöd.
Nästa år görs investeringar för 337 miljoner kronor.
Bland annat avsätts 44 miljoner kronor till den nya sporthallen i Visby. 37 miljoner kronor går till det särskilda boendet i Katthammarsvik, och 44 miljoner kronor till resecentrum i Visby hamn. VA-utbyggnaden kostar 50 miljoner kronor.
Rörig beredning
Årets budgetberedning kritiseras för att vara den rörigaste på många år. Under de fyra dagar man arbetade på Fårö ändrades förutsättningarna, först av en ändrad skatteprognos och sedan av hur mycket bidrag staten lämnar till skatteutjämning 2012.
- Slutsatsen av det här är att vi måste senarelägga budgetarbetet en vecka nästa år, så att förutsättningarna är klara när vi börjar arbeta, säger regiondirektör Bo Dahllöf.
Saknar helhetssyn
Oppositionen är mycket kritisk till budgetförslaget.
- Det känns tydligt att majoriteten är tagen på sängen av det ekonomiska läget. Den saknar helhetssyn när man satsar på Bussiga kortet och sedan tvingas till tuffa besparingar i befintlig verksamhet, säger Lars Thomsson (C).
Oppositionen presenterar sitt budgetförslag för regionstyrelsen den 26 maj. Lars Thomsson gav några exempel i går:
- Vi vill fortsätta att konkurrensutsätta verksamhet, exempelvis fastighetsservicen. Och vi tycker det är bättre att lägga pengar på underhåll av enskilda vägar än att satsa dem på Bussiga kortet.