"Jag är inte mannen att fixa sparkraven"
Dagarna efter kommunstyrelsens hårda kritik mot sjukvårdens oförmåga att hålla budgeten lämnar hälso- och sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson sitt jobb.
Jan-Olof Henriksson anser att sparkraven för 2006 gör det omöjligt för honom att fortsätta.
- Sjukvården ska spara 80 miljoner kronor under 2006. Det är orimligt och jag känner att jag inte kan ta ansvar för nästa års budget, säger han.
Jan-Olof Henriksson tillträdde jobbet som hälso- och sjukvårdsdirektör den 1 april 2000. Som chef för sjukvården har han varje år fått kämpa med sparbeting för att hålla budgetarna. Han tycker att man lyckats bra hittills. Medan kostnadsökningen för landstingen har varit 16,2 procent de senaste åren har den bara varit 6,9 procent på Gotland. I kronor räknat en besparing på 73 miljoner kronor.
Det räcker ändå inte, och frågan är om inte kraven på besparingar är som hårdast nu. Hälso- och sjukvårdsnämnden ska under första kvartalet nästa år spara 30 miljoner kronor, en besparing som läggs ovanpå ett tidigare krav på 50 miljoner kronor för 2006. Sammanlagt 80 miljoner kronor under ett år.
- Jag är inte mannen att fixa det, så det är dags att någon annan tar vid, säger Jan-Olof Henriksson.
Jan-Olof Henriksson får stöd av hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Åke Svensson (s), som anser att sjukvården får för lite pengar och att sparkravet på 30 miljoner kronor knappast är genomförbart.
Erbjuden nytt jobb
Enligt regiondirektör Bo Dahllöf har kommunledningen meddelat Jan-Olof Henriksson att hans förordnande som hälso- och sjukvårdschef inte kommer att förlängas när det löper ut sista juni nästa år. Redan i somras inleddes diskussionerna om nya arbetsuppgifter, eftersom Jan-Olof Henriksson har en tillsvidareanställning vid ledningskontoret i botten.
Bo Dahllöf har erbjudit honom jobbet att leda arbetet med att utreda en framtida kommunal organisationsstruktur, ett projekt som startar redan nästa månad. Jan-Olof Henriksson har tackat ja, vilket innebär att sjukvården oväntat och inom kort står utan ordinarie chef. Efter Jan-Olof Henrikssons snabba sorti kommer stabschef och ställföreträdande hälso- och sjukvårdschef Ann-Christin Kullberg att överta ledningen fram till dess att en ny chef rekryterats.
Att hitta en ny chef kommer att ta ett halvår, enligt Bo Dahllöf. Tiden framöver kan bli turbulent för organisationen, tror Jan-Olof Henriksson.
- Att en i ledningen försvinner plötsligt i det här läget är förstås inte bra, säger han.
Bataljonschef
Jan-Olof Henriksson har en bakgrund som militär. Han kom till Gotland 1997 för att bli bataljonschef på A 7 och ansvarade för den operativa och taktiska ledningen vid MKG-staben när han 2000 fick chefjobbet inom sjukvården.
När kommunstyrelsen skulle tillsätta tjänsten krävde vänsterpartiets Brittis Benzler votering. Partiet tyckte att Jan-Olof Henriksson saknade erfarenhet från sjukvården.
- Jag tycker ändå att han har gjort ett jättebra jobb, kommenterar Brittis Benzler.
Bland sjukvårdsdirektörerna i landet är Jan-Olof Henriksson redan en veteran. I skärningspunkten mellan hårda sparbeting och krav på hög vårdkvalitet blir man fort utsliten.
Vad bör man ställa för krav på din efterträdare?
- Om sjukvården måste klara sig inom befintliga ramar krävs en företagsledare som mest tänker på ekonomin. Då går det lättare att plocka bort verksamheter, för det måste till radikala lösningar för att klara nästa års budget, säger Jan-Olof Henriksson.
Andra chefen som slutar
Jan-Olof Henriksson är den andra kommunala förvaltningschefen som slutar i år. I maj sade räddningschef Jan Bejrum upp sig. Även han angav orimliga ekonomiska förutsättningar som skäl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!