"Jag är bestört över häxjakten"
Länspolismästare Carin Götblad är upprörd över anklagelserna som riktas mot henne.
- Jag är bestört över den bristande källkritik som medierna ägnat sig åt. Den häxjakt som pågått under några dagar har byggt på påståendet från en och samma person med ett starkt egenintresse i frågan.
Det säger länspolismästare Carin Götblad med anledning av att nytt material har kommit fram om vad som hände vid heroinbeslaget på Gotland i maj 2000.
Det är kommissarie Olle Liljegren som lämnat in handlingar till den utredande åklagaren Pär G Lindell. Liljegren deltog i operationen på Gotland och säger att polisen la ut en knarkfälla, vilket de högre polischeferna kände till.
Han har deltagit i flera aktioner som ledde till att han suttit häktad i 11 månader, misstänkt för grova vapenbrott, narkotikabrott och tjänstefel. Tingsrätten dömde honom till 4 års fängelse men friades i hovrätten. Delar av målet behandlas nu av Högsta domstolen.
"Falska beskyllningar"
- Såvitt jag kunat förstå utreder åklagaren ett antal ärenden med den gemensamma faktorn att en person varit indragen i samtliga. Det är denne person som i några medier uppfattats som så trovärdig att hans påstående fått vara grund för allvarliga och falska beskyllningar mot mig, försvarar sig Carin Götblad.
Pär G Lindell ska utreda om någon av de straffrättsligt ansvariga inom polisorganisationen har gjort sig skyldig till grovt tjänstefel i samband med heroinbeslaget och andra liknande händelser.
- Åklagaren har inga planer på att förhöra mig som misstänkt för brott i samband det så kallade Gotlandsärendet. Jag har i dag talat med honom för att försöka få förhöret så fort som möjligt, säger Carin Götblad som säger att hon ska höras som vittne.
- Olika handlingar som presenterats har på inget sätt visat att jag skulle gjort mig skyldig till något brottsligt, säger hon.
Ingen godkänd provokation
Lindell anser att handlingarna som lämnats in stärker misstankarna om grovt tjänstefel. Någon särskild misstänkt har han däremot inte pekat ut.
- Jag ska förhöra en handfull personer.
Liljegren berättar att polisen anlitat en infiltratör som beställt heroinet av langare. När de kom med knarket greps de av polisen. En man dömdes till tio års fängelse som köpare av heroinet. I själva verket var han säljare.
- Jag har självklart inte godkänt eller känt till om det skulle provocerats fram något brott, säger Carin Götblad.
Wilén kan inte bekräfta
I Högsta domstolen berättade Carin Götblad att hon betalat ut 15 000 kronor i ersättning till en informatör i samband med heroinbeslaget. Det är uppgifter som aldrig kom fram under rättegången.
Hos polismyndigheten på Gotland har man hittills inte kunnat bekräfta att ersättningen betalats ut.
- Vi har bytt ekonomisystem två gånger sedan händelsen. Jag är tveksam om det ens går att se det, säger nuvarande polischef Annette Wilén som dröjer med svaret.
- Vår ekonomichef, som kan leta reda på uppgiften på ett säkert och proffsigt sätt, är på tjänsteresa och kommer tillbaka på onsdag, sa Annette Wilén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!