Ja till EMU skulle skapa 1 600 nya Gotlandsjobb
1 600 nya gotländska jobb på tre år vid ett EMU-ja.Det utlovar stiftelsen Sverige i Europa som samordnar ja-kampanjen inför folkomröstningen 14 september.Beräkningarna stöds av ja-sidans lokala företrädare Åke Svensson, kommunalråd (s), och Inger Harlevi, kommunpolitiker (m), men här främst egenföretagare.De är överens om det mesta i eurofrågan och menar att det handlar om nya arbetstillfällen inom främst besöksnäringen.
Vid ett möte på onsdagen utvecklade de båda sina skäl till varför de säger ja till euron. En kamp inför 14 september som nu börjat dra i gång på allvar efter partiledardebatten och som väntas trappa upp ytterligare under Almedalsveckan.
Stiftelsen Sverige i Europa, som fungerar som paraplyorganisation för ja-sidan, kommer att finnas på ön under hela högsäsongen för att kampanja med maximal uppmärksamhet.
Den rapport, gjord av Sverige i Europa, som ligger till grund för beräkningarna är framarbetad med riksvinkel. 250 000 nya jobb till 2005 för Sverige innebär 1 600 på Gotland. Det innebär en ökning med sex procent eller från dagens 27 000 till 28 600 sysselsatta. Rapporten hävdar, kortfattat, att ja leder till ökad handel som i sin tur innebär ökad tillväxt och därmed ökad sysselsättning.
<span class=MR>Tillväxten</span>
Åke Svensson menar att rapporten som ligger till grund för beräkningarna är balanserad och att siffran 1 600 arbetstillfällen är lågt räknad.
Det är inte sockrat och saltat som i valrörelsen.
Åke Svensson framhåller att frågan främst handlar om två delar. Antingen ett utanförskap eller vara med och påverka och utveckla Europa. Samt tillväxten.
Hur vi använder den är en politisk fråga men den är en förutsättning för att försvara välfärden och ett ja innebär bättre förutsättningar för tillväxt. Det är ett smörjmedel för att få något nytt välstånd att fördela.
Ett ja, menar han, innebär att den gotländska devisen "Navet i havet" får ökad giltighet.
Runt om oss finns länder med en gemensam valuta och det blir svårt att tala om navet i havet utan att vi också har denna valuta.
<span class=MR>Euro dagens silver</span>
Inger Harlevi:
Jag håller med Åke Svensson i allt har har sagt. Det handlar om att säga ja utan nyanser. Vi kan inte ligga i mitten med andra sorters pengar än de runt oss. Det kommer att bli ett oerhört fokus på Östersjöområdet och vi blir beroende av Europa vare sig vi vill det eller inte.
Som företagare i turistbranschen jobbar hon redan i dag en hel del med euro vilket emellanåt föranleder administrativt trassel. Hon menar också att en gemensam valuta egentligen fullföljer en tidig gotländsk framgångsvåg.
- Om man ser i backspegeln på Fornsalen så var Gotland bra på affärer. Man handlade på ett enkelt sätt, i silver, och klippte av så mycket som det var värt. Euro är dagens silvertenar för mig. Då blomstrade Gotland och vi kan få en liknande utveckling.
Var en majoritet av de 1 600 nya arbetstillfällena hamnar är de också överens om.
Åke Svensson: - Inom besöksnäringen som stöttas av kongresshallen och en gemensam valuta.
Inger Harlevi: - Turismen är öns stora tillväxtfaktor. Men den behöver människor för att växa. Det är viktigt för kongresshallen att vi har euro. Den ska inte konkurrera med Västerås utan med Riga och då är det viktigt att kunna göra prisjämförelser.
Räntan är en fråga som ofta aktualiseras i EMU-debatter.
Vi är inte ränteoberoende i dag, vi följer besluten i Frankfurt, Riksbanken är så tätt sammankopplad, menar Anna Wramner Munkhammar på Sverige i Europa.
I dag har vi en närmast historiskt låg räntenivå, konstaterar Åke Svensson. För mig är det inte väsentligast att kapa en halv procent till utan det är den gemsamma valutan.
Om det då blir nej i folkomröstningen, vad händer?
Då får vi vänta i 20-25 år, i alla fall lång tid, säger Anna Wramner Munkhammar.
Jag tycker inte att det skulle vara folkomröstning. Det handlar inte om vi går med utan när, sammanfattar Inger Harlevi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!