Isaac har väntat en månad på läkarkontakt

I en månad har Isaac Hellström försökt komma i kontakt med habiliteringen för läkarintyg till sin dotter – utan framgång. "Det är skandalöst".

Issac Hellström har försökt att få ett läkarintyg till sin dotter i en månad.

Issac Hellström har försökt att få ett läkarintyg till sin dotter i en månad.

Foto: Cecilia Thomsson

Gotland2020-02-07 10:00

Isaac Hellströms dotter har en kromosomförändring, och behöver därför extra hjälp och stöd. Dottern har varit inskriven vid habiliteringen i tio år. Mottagningen vänder sig till dem som har någon funktionsvariation, till exempel rörelsehinder, hjärnskador eller autismspektrumtillstånd. Där får personen träning och behandling för att må bättre, och även familjen erbjuds stöd. 

Isaacs dotter behöver nu ett nytt läkarintyg, som ska skickas till Försäkringskassan. Kontakten går via habiliteringen, men det har varit enklare sagt än gjort, berättar han. 

– Det har gått en månad och jag har fortfarande inte hört något. Det är så dåligt och något som är knas, säger han.

Första gången han kontaktade mottagningen var 7 januari, då fick han lämna ett meddelande på telefonsvararen. Efter att inte ha fått någon återkoppling ringer han några dagar senare igen och får till svar att förfrågan ska hamna på berörd läkares bord. Sedan går det ytterligare veckor, med ytterligare försök att få kontakt med läkare, utan svar. Nu har det gått en månad och både intyg och kontakt med läkare lyser med sin frånvaro.

– Jag tycker att det är helt skandalöst, men jag är inte förvånad. Bland oss funkisföräldrar är det allmänt känt att habiliteringen är en institution som fungerar dåligt, säger Isaac.

Hans dotter behöver ett nytt läkarintyg eftersom Försäkringskassan har ändrat reglerna kring vårdbidrag, och det måste alltså nu skickas in en ny ansökan och prövas på nytt.

– Jag trodde att jag var ute i god tid. I maj slutar vårdbidraget att komma och Försäkringskassan har sex månaders handläggningstid, och nu tillkommer det dessutom flera veckor eftersom vi inte kunnat skicka in läkarintyg.

Isaac berättar att de inte har fullt vårdbidrag, och att det därför inte handlar om så mycket pengar för deras del.

– Men för andra kan det handla om desto mer pengar.

Anita Leksäther, vikarierande verksamhetschef på habiliteringen på Region Gotland, säger att hon inte kan uttala sig i enskilda ärenden.

– Det är inte meningen att det ska vara så, men som sagt kan jag inte kommentera.

Hon säger att hon inte sett tendenser på att det skulle handla om något strukturellt problem på mottagningen.

– Jag har varit här sedan i oktober och har inte sett något sådant sedan jag kom hit.

Isaac räknar med att det nu blir några månaders glapp med utebliven ersättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!