Den svartmunnade smörbulten dök för 17 år sedan upp i svenskt vatten. Fisken har sitt ursprung från Svarta- och Kaspiska havet och tros ha spridit sig till Östersjön via barlastvatten i fartyg.
På Gotland finns fisken sedan några år tillbaka etablerad på en större del av kuststräckan och enligt en ny studie påverkar den ekosystemet där den breder ut sig.
– Vi vet inte exakt vad den får för ekologiska effekter, men en sak man vet om arten är att den är ganska aggressiv och territoriell. Den skulle kunna tränga undan andra fiskar, säger Elida Lundgren, handläggare inom invasiva främmande arter på länsstyrelsen.
Något som har påverkats direkt negativt av den invasiva arten är fisket. Fiskare på jakt efter till exempel strömming har fått oönskade fångster.
– Det har hänt att fiskare haft näten fulla av svartmunnad smörbult istället. Det är en tydlig negativ påverkan som vi har upptäckt.
Den svartmunnade smörbulten livnär sig i första hand på musslor, men man tror att den även äter ynglen och rom av andra fiskar. Fiskens framfart har ökat konkurrensen om plats och födan i Östersjön.
– Om det skulle bli en explosionsartad utveckling där vi helt plötsligt har jättemånga svartmunnade smörbultar på en och samma plats kan man tänka sig att andra fiskar inte skulle trivas där. Baserat på de provfisken vi gjort hittills kan vi se att svartmunnad smörbult och spigg har dominerat på vissa platser, men vi skulle behöva veta mer om effekterna.
Elida Lundgren berättar att fiskens etablering ständigt är under luppen för länsstyrelsen. En åtgärd mot fisken är att man jobbar med att stärka rovfiskbestånden för abborren och gäddan. Rovfiskarna kan bromsa utvecklingen av den svartmunnade smörbulten och andra invasiva arter.
En annan mer direkt åtgärd mot den invasiva fisken är att helt enkelt fiska upp den.
– Förra året och i år har vi ett projekt där vi testar att fiska svartmunnad smörbult på olika platser. Vi fiskar dem under en längre period på några utvalda platser för att minska antalet just där.
Att få bort fisken helt är nästan omöjligt.
– Det är svårt i havet med den typen av åtgärder. Man kan inte veta om man har fått upp alla helt enkelt. Men vi hoppas kunna minska trycket och den negativa påverkan genom att ta upp ett större antal.