Intresset för manga ökar i Sverige

De kommer ifrån Japan och innehåller figurer med stora ögon. Det är så manga ofta förknippas i Sverige.
Intresset för manga växer och allt fler fattar tycke för denna serieform som blivit en hel kultur.

Gotland2006-05-03 06:00
Kort och gott är manga det japanska ordet för "tecknad serie". Formen skiljer sig från västerländska serier på flera sätt. För det första läses de baklänges, från höger till vänster och är oftast tecknade i svartvitt. Till skillnad från västerländska serier består de ofta av följetonger i flera band. Fokus ligger på relationerna mellan karaktärerna och läsaren får följa med dem genom livet i takt med att de blir äldre.

Alternativkultur
Ett vanligt missförstånd är att manga innefattar all tecknad kultur från Japan. Men så är det inte. Manga är tryckta serier och inte rörliga bilder som kallas för animé.
I Sverige har mangan länge varit en alternativkultur men de senaste åren har något hänt. Fler och fler hittar mangan och anammar berättarstilen.
- Jag skulle tro att mycket är på gång, berättar Jimmy Wallin som är redaktör för tidningen Bild & Bubbla. Mangan håller på att slå igenom stort och ligger rätt i tiden. Just nu är Japan modernt, vilket återspeglas i både design och i filmvärlden.
- Jag tror det kommer hålla i sig väldigt länge. Intresset kommer nog att öka i fem till tio år.

Musse Piggs ögon
Ofta delar man upp mangan i shônen som är pojkmanga och shôjo som är flickmanga. Pojkmangan handlar om sport, äventyr och samurajer medan flickmangan handlar om känslor och relationer. Det är vanligt att man tar upp frågor kring könsroller i flickmangan.
- Ibland kan det vara svårt att ta till sig eftersom det är helt andra strukturer i Japan, säger Jimmy Wallin.
Och så var det det där med de stora ögonen. De kommer av att mangan från början växte fram i Japan efter andra världskriget. Då var intresset för serier jättestort och man vände blickarna mot USA och Walt Disney. De stora ögonen kommer alltså från början från Musse Pigg och Kalle Anka.
Idag utgör mangan 40 procent av alla trycksaker i Japan. Där läser alla manga till skillnad från i Sverige där det än så länge mest attraherat en yngre publik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om