Internationellt utbyte lockar många ungdomar
Uppleva andra kulturer. Och kanske själv kunna göra en insats.Det är vad många ungdomar drömmer om.I lördags arrangerade åtta ungdomar som själva deltar i ett internationellt utbyte en mässa i Visby för globalt engagemang.
Ibland nästan ingenting, förutom det egna engagemanget.
Arrangörerna av lördagens mässa deltar själva i ett projekt som organisationen CIU, Centrum för internationellt ungdomsutbyte, står bakom och som innebär att deltagarna under ett halvår lever och verkar i varandras hemländer och lär känna varandras kulturer.
Sluttampen på projektet
De två och en halv månaderna på Gotland uttgjorde sluttampen på projektet och som en allra sista insats ville de åtta ungdomarna locka fler att göra som dem- ge sig ut i världen. Därför denna mässa med tips på utbyte, studier och utlandsarbete.
- Man lär sig så otroligt mycket, sa Minna Maaskola, en av de svenska deltagarna i CIU-projektet.
Johan Badone och Elis Hammar var två av de gotländska ungdomar som nappat på inbjudan och allvarligt funderar på att söka till något utbytesprojekt.
Lät intressant
- De var i vår klass och pratade tidigagare i veckan och bjöd in till den här mässan. Det lät intressant så därför är vi här, sa Johan och Elis som båda är 19 år och tar studenten på Richard Steffengymnasiet i vår.
- Jag vet inte vad jag ska göra efter skolan. Men att resa utomlands på det här sättet låter som ett klart bättre alternativ än att stanna kvar här på Gotland och gå arbetslös, fortsatte Johan.
-Kan man dessutom hjälpa till på något sätt när man är ute är det ett plus, tillade han.
En av de organisationer som deltog på mässan var Röda korsets ungdomsförbund. Isak Lidström och Åse Gahnfelt berättade bland annat om utbytet med Uganda, ett samarbete som pågått i många år och som bland annat innehåller besök och motbesök varje år.
Stipendiater
I fjol var det Isak och Åse som deltog i resan till Entebbe, Uganda, som stipendiater från Romaskolan.
- Det var en otroligt givande resa. Man lärde sig så mycket och man kom att omvärdera mycket, sa de.
- Fattigdomen där är enorm, men ändå hade de en annan slags rikedom. Det var på något sätt närmre mellan människor och de hade ett stort socialt engagemang som jag ibland tycker saknas i Sverige, sa Isak.
Båda ungdomarna menar att de lärde sig mycket av Uganda och människorna de mötte där.
- Vi har minst lika mycket att lära av dem som de av oss, sa Isak Lidström.
Flera organisationer fanns representerade i Ungdomens hus. Rädda barnen, Green Peace, Svenska institutet och vänskapsförbund som förmedlar studier/jobb/resor till olika specifika länder. Kambodja och Vietnam till exempel och i en monter fick Palestinavännerna samsas med Kibbutzvännerna.
Från scenen kunde man bland annat lyssna till musiker från Ella på Folkhögskolan i Fårösund.
? Centrum för Internationellt Ungdomsutbyte, CIU, är en ideell organisation som arbetar med och för att unga svenskar ska få möjlighet att arbeta, studera eller delta i organiserade utbyten utomlands. Utgångspunkten i CIU:s arbete är att de kunskaper och erfarenheter som en tid utomlands ger är utvecklande för individen, och att ju fler unga som skaffar sig internationella erfarenheter, desto bättre är det för Sverige.
? CIU har bland annat avtal med Myndigheten för skolutveckling.
CIU gör mötes- och webbplatsen MyTellus.
? CIU har bland annat avtal med Myndigheten för skolutveckling.
CIU gör mötes- och webbplatsen MyTellus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!