Internationella insatser har halverat oljeutsläppen

Fem oljeutsläpp och ett misstänkt fartyg. Det är resultatet av den internationella övervakningsoperation som Kustbevakningen har genomfört i området öster om Gotland under de senaste dygnen.
­ Operationen visar att det internationella samarbetet fungerar och behövs, konstaterar insatsledaren Ronnie Willman.

Gotland2003-04-30 04:00
I söndags kväll inleddes Kustbevakningens internationella miljöövervakning i Östersjön. Kustbevakningspersonal från Sverige, Finland, Estland och Polen strålade samman i Visby för att under 36 timmar intensivövervaka ett område öster och norr om Gotland. Den italienska kustbevakningen var också med på ett hörn eftersom de har ett samarbete med den svenska Kustbevakningen.
Hela tiden fanns det ett flygplan i luften på en speciell rutt över havet och från dessa flygplan gjordes 588 kontroller av om fartyg i området släppte ut olja eller ej. Ett av fartygen avslöjades mitt under ett oljeutsläpp. Vid fyra andra tillfällen såg man spår efter oljeutsläpp, men kunde inte binda något fartyg till utsläppet.
Fem fartyg, däribland KBV 104 från Slite, fanns på plats i området för att kunna hjälpa till med identifieringen av fartygen. Det misstänkta fartyget identifierades som ett fartyg från Malta som var på väg mot Gdynia i Polen. Besättningen ombord kontaktades, men den bedyrade att man inte hade släppt ut någon olja. Kustbevakningen tog dock vattenprover dessa ska nu analyseras tillsammans med oljeprover som polska myndigheter tog ombord på fartyget när det lagt till i Gdynia.
­ Nu kommer vi kontrollera om dessa oljeprover stämmer överens med varandra, säger insatsledaren Ronnie Willman.

lTrots den intensiva övervakningen kunde man inte koppla fartyg till de fyra andra oljeutsläppen. Är det då någon idé att jobba med övervakning av det här slaget?

­ Det är svårt att binda ett fartyg till ett utsläpp. Redan efter en halvtimme har mycket av spåren försvunnit. Men vi lyckades i ett fall, säger Ronnie Willman.
­ Man måste se till den preventiva effekten. Att ett fartyg binds till ett utsläpp sprider sig snabbt i sjöfartskretsar, säger Lars Franzén som är flygchef på Kustbevakningen.
Svenska kustbevakningen tycker att de i dag har fått betydligt bättre möjligheter än tidigare att sätta fast de som gör sig skyldiga till oljeutsläpp. Lagstiftningen har förbättrats, samtidigt som Kustbevakningen har fått egna förundersökningsledare och inte behöver gå via polisen. Dessutom har miljöåklagarna fått bättre kunskaper på det här området.
Sedan man började med internationella operationer av det här slaget för tio år sedan har oljeutsläppen också halverats ­ men än är man inte nöjd.
­ Det är nolltolerans som gäller, förklarar Lars Franzén.
Och i det fortsatta arbetet jobbar man gärna vidare med dessa gränsöverskridande storsatsningar:
­ Att vi lyckas ta fast någon när vi samlar våra resurser på detta sätt visar att arbetet fungerar, men också att det verkligen behövs övervakning i detta område som är så hårt belastat av oljeutsläpp, konstaterar Ronnie Willman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om