Gotländske läkaren om mpox-larmet: "Oroar mer än lugnar"

Sedan det första svenska mpox-fallet konstaterats i Sverige, det första utanför Afrika, har den fruktade virussjukdomen fått alltmer fokus i landet. "Det har blivit väldigt stort", säger Sven Montelius, mångårig smittskyddsläkare på Gotland, som vill mana till lugn.

3D-illustration föreställande mpox-virus.

3D-illustration föreställande mpox-virus.

Foto: Anders Humlebo/TT

Gotland2024-08-21 10:55

Nyheten i korthet

  • Sveriges första fall av den nya, farligare varianten av virussjukdomen mpox har konstaterats i Region Stockholm. Detta är det första fallet utanför Afrika.
  • Gotlands tidigare smittskyddsläkare, Sven Montelius, menar att myndigheterna har varit otydliga i sin kommunikation vilket skapar onödig oro. Han påpekar att Sverige har en bra beredskap för att hantera sjukdomen.
  • Smittskyddsläkare Maria Amér följer utvecklingen noggrant men ser inte massvaccinering i Sverige som en trolig åtgärd.

På torsdagen kom besked om att det första fallet av den nya och allvarligare mpox-varianten, Klad 1, bekräftats i Sverige. Det är också första fallet utanför Afrika. Den drabbade personen har sökt vård i Region Stockholm och ska ha smittats under en vistelse i ett av de drabbade områdena i Afrika.

undefined
Bilden som är tagen 19 augusti visar en mpox-patient och en hälsoarbetare i Munigi i östra Kongo.

Utbrottet på den afrikanska kontinenten har redan spridits sig till flera länder och fått Världshälsoorganisationen, WHO, att utropa ett globalt hälsonödläge. Vid en av regeringen snabbinkallad pressträff på torsdagen, var beskedet från Folkhälsomyndigheten, FHM, att man följer utvecklingen noga och att WHO:s utropade nödläge är en signal om att situationen måste tas på allvar. 

Samtidigt finns god beredskap mot smittan och ett eventuellt större utbrott i Sverige – som statsepidemiolog Magnus Gisslén inte bedömer som sannolikt.

undefined
Statsepidemiolog Magnus Gisslén, Olivia Wigzell, tf generaldirektör Folkhälsmyndigheten och socialminister Jakob Forssmed (KD) under torsdagens pressträff för att informera om läget kring mpox.

Den bilden delas av Sven Montelius, öns tidigare smittskyddsläkare som numera är pensionerad, även om han hoppar in som vikarie sporadiskt.

– Precis som Gisslén säger så behöver vi inte alls vara oroliga. Vi ska hålla ögon och öron öppna och vara uppmärksamma, men vi har en bra beredskap i Sverige att ta hand om de fall som kommer.

Han har förståelse för om det finns en oro bland folk, särskilt sedan torsdagens pressträff och beskedet om att smittan nått Sverige.

– Man har ju covid färskt i minnet. Jag tror inte på en pandemi med mpox, smittsamheten är inte alls lika stor som med covid.

undefined
Sven Montelius hoppar in ibland som smittskyddsläkare, för Maria Amér. Han gick i pension för några år sedan, strax före coronapandemin. En tid av handfallenhet inför en ny smitta, lite som när hiv satte skräck i Sverige och världen på 80-talet. "Men mpox har vi en beredskap för i Sverige", säger han.

Sven Montelius tycker att myndigheterna kommit med relativt otydliga besked hittills, vilket tenderar att oroa mer än vad det lugnar befolkningen.

– Det viktiga nu är att inte spä på oron, för den oron behöver vi verkligen inte. Det finns vaccin här i Sverige, men mängden är begränsad och det vi har skulle behövas bättre i Afrika, säger han.

FHM har kommit med vissa nya rekommendationer för den som reser till Sverige från områden där smittspridning förekommer och för den som planerar att resa dit. Det finns vaccin mot mpox och den nya varianten, men FHM har inte gått ut med någon rekommendation om massvaccinering i Sverige. 

undefined
De grupper som Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinera sig mot viruset är bland annat personer som reser i de drabbade länderna samt män eller transpersoner som har sex med män.

Trots det har landets infektionskliniker fått många samtal de senaste dagarna kring vaccinering, rapporterar Ekot. På Gotland har inte det ökade trycket på vården märkts av nämnvärt, enligt öns smittskyddsläkare Maria Amér.

Enligt henne är rekommendationerna viktiga inte minst för de länder där vaccin och andra insatser behövs mest.

– Vi får se vad som kommer men det är inte tal om att vi ska vaccinera upp västvärlden.

undefined
Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland.

Hur ser du på läget just nu, kring fortsatt smittspridning?

– Att det blir en större spridning är inte ett scenario som vi har, men jag tror att det kan dyka upp fler fall. Vi får vara beredda på att det kan bli enstaka fall på Gotland. 

Maria Amér understryker att Sverige vid ett eventuellt utbrott av den nya mpox-varianten har en helt annan beredskap jämfört med när covidpandemin bröt ut 2020. Den så kallade 2-varianten av mpox fanns i Sverige redan 2022 och sedan dess har cirka 300 fall av sjukdomen konstaterats.

– Samtliga regioner har sedan utbrottet 2022 rekommendationer kring mpox. Vi väntar nu närmast på en uppdatering från FHM i och med den nya situationen och WHO:s nödläge, säger Maria Amér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!