Brandmän i massprotest mot nya arbetstider

Dygnslånga arbetspass ska tas bort för flera inom kommunal verksamhet. Detta har lett till stora protester bland anställda vid räddningstjänster i hela landet.

Ett protesttåg mot nya arbetstidsregler gick på tisdagen från Södermalmstorg till Sveriges kommuner och landstings huvudkontor och sedan till Mynttorget vid riksdagen.

Ett protesttåg mot nya arbetstidsregler gick på tisdagen från Södermalmstorg till Sveriges kommuner och landstings huvudkontor och sedan till Mynttorget vid riksdagen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Gotland2023-04-12 17:55

Långt över hälften av landets 5 000 heltidsbrandmän har skrivit under en protestlista, och på tisdagen tågade hundratals genom centrala Stockholm för att visa sitt missnöje mot de nya arbetstidsregler som Sveriges kommuner och regioner (SKR), vill införa från 1 oktober.

Jeroen Hartings, insatsledare på Gotland, är en av flera som jobbar i Visby och som skrivit under namninsamlingen ”Skydda räddningstjänstens arbetstider”, där man kräver ett undantag från reglerna.

– För egen del skulle den stora konsekvensen bli mindre tid med familjen, säger han.

undefined
Jeroen Hartings, insatsledare vid räddningtjänsten i Visby, är mycket kritisk till planerna på ett nytt schema. ”Samtidigt är inget klart, vi vet inte hur det kommer att bli”, poängterar han.

Det är framförallt på helgerna som förändringen skulle påverka Jeroen Hartings liv. I dag jobbar han till exempel fredag samt hela lördagsdygnet, och får därmed söndagen helt fri. Med de nya reglerna skulle han istället behöva jobba ett dag- eller nattpass fredag, lördag och söndag.

– Jag hinner kanske hem och käka kvällsmat, innan det är läggdags. Jobbar jag natt med utryckningar försvinner dagarna till att sova. Med det schema vi har nu så har vi åtminstone ett helt dygn med familjen, säger han.

undefined
På onsdagen hade nära 3000 anställda inom räddningstjänsten skrivit under protestlistan ”skydda räddningstjänstens arbetstider”.

Det ska tilläggas att det inte handlar om ett nytt EU-direktiv. Upprinnelsen är en kritik från EU som kom redan 2021 mot att kollektivavtalet som gäller för anställda i kommuner och regioner inte lever inte upp till minimikraven i direktivet.

De stora riksmedierna har de senaste dagarna rapporterat om en kokande ilska inom räddningstjänsten i Sverige. Många anställda pratar om en stor risk för massuppsägningar om inte parterna kommer överens om ett undantag i kollektivavtalet – som till viss del fortfarande förhandlas.

Gustav Björk är heltidsbrandman i Visby men också en av två fackligt förtroendevalda på arbetsplatsen. Han hoppas på ett undantag för räddningstjänsten men poängterar att det är många fler offentligt anställda som drabbas av de nya reglerna.

– Vi har en hel kår av personliga assistenter, till exempel. Så räddningstjänsten är inte på något sätt unika i det här, vi delar ju den här kampen, säger Gustav Björk.

Med de massiva protesterna, är du förhoppningsfull att detta löser sig?

– Nej, det är jag faktiskt inte. Det tycks inte finnas en vilja från arbetsgivaren från centralt håll, det vill säga SKR. Och jag tror att det här kan bli väldigt tufft att införa och att risken är stor att många, inklusive mig själv, kommer att överväga sina jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!