Innerstaden svåraste dilemmat
Dubbelriktad trafik, förlängt öppethållande på krogen, parkeringsavgifter...Det är inte lätt att vara politiker och besluta om ärenden som rör Visby innerstad. Under den gångna mandatperioden har flera frågor skapat arga och långlivade debatter. När GA ställer frågor om innerstaden får vi vitt skilda svar. Någon enighet om hur det ska vara innanför muren finns inte.
Av svaren på GA:s fråga om trafiken hittar man ingen enhetliga linje. Moderaterna tycker att det i stort sett är bra i dag, medan vänsterpartiet vill skapa en i det närmaste bilfri innerstad där bara nytto- och boendetrafik är tillåten. Parkeringsavgifter har varit en annan svår nöt att knäcka. Hösten 2004 lade tekniska nämnden fram förslaget att införa avgifter i Visby. Det skulle vara ett sätt att styra upp trafiken och få omsättning på parkerade bilar, och man fattade ett principbeslut om att införa avgifter från juni 2005. Men stark kritik från handeln sade kommunstyrelsen nej, och tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (s) konstaterade efteråt: "Jag har fått stryk av mitt eget parti".
Nu tycker socialdemokraterna att frågan om parkeringsavgifter är utagerad. Men folkpartiet, vänsterpartiet och miljöpartiet anser ännu, att avgifter kan vara ett bra sätt att begränsa trafiken i innerstaden.
Krogarnas tider
Krogarnas öppettider är en annan "het" fråga. Eva Nypelius (c), Lena Celion (m), Bror Lindahl (fp) och Yngve Andersson (kd) motionerade i fullmäktige om ett utökat öppethållande till klockan 03 på natten, men efter en intensiv debatt avslog kommunfullmäktige motionen i juni. Det var en omsvängning som förvånade krögarna, eftersom debatten under våren hade visat att det fanns en politisk majoritet för ett förlängt öppethållande.
På GA:s fråga har partierna olika svar, men flera av dem tycker att regelverket bör vara mer flexibelt. Bland annat ska krogen läge ha betydelse.
En bit utanför innerstaden finns en annan svår fråga - gamla Flextronicsfabriken. Nuvarande ägarna Harry Carlsson och Kenneth Carlzon har lagt ner två års arbete och 35 miljoner kronor för att få ett affärscentrum till stånd.
Ärendet har vandrat fram och tillbaka hos kommunen. I juni sade kommunstyrelsen nej med motiveringen "för att värna om befintlig verksamhet i Telefonen 4 tillstyrker vi i nuläget industri plus kontor."Vid byggnadsnämndens sammanträde förra månaden togs frågan upp på nytt. Nämnden kunde inte enas, utan har återremitterat ärandet till arbetsutskottet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!