Inkludera arbetet mot kränkningarna i skolan i lärarutbildningen

Gotland2019-10-30 12:23
Kränkningarna i skolan är ett stort problem som drabbar många elever i skolan varje dag. Enligt en rapport från Friends utsätts 60 000 barn för kränkande särbehandling. De flesta skolor är inte tillräckligt bra på att hantera det. Enligt rapporten "10 orsaker till avhopp" från Arbetsförmedlingen, MUCF och Skolverket står kränkningarna i skolan bakom 50 % av alla avhoppen från gymnasiet idag. Eleverna som hoppar av gymnasiet riskerar att bli långvarigt arbetslösa.
Enligt forskare vid Örebros universitet begår 45 barn självmord varje år till följd av kränkningarna i skolan. Enligt en rapport från Friends har nationalekonomer räknat ut att ett år utav kränkande särbehandling i skolan kommer att kosta samhället 17,5 miljarder kronor kommande 30 åren.
Den allmänna debatten om att öka elevernas skolprestation fokuserar ofta på hur man ska lära ut. Men för att eleverna i skolan ska ha studiemotivation och inte hoppa av skolan måste de kunna gå till en skola där de kan känna sig trygga och inte utsätts för misshandel, sexuella övergrepp, glåpord samt utfrysning. Det är därför beklagligt att man i den allmänna debatten om att förbättra skolresultaten inte lägger huvudfokus på att motarbeta skolkränkningarna.
Det måste tillföras mer resurser till skolan för att vi ska kunna komma åt kränkningarna i skolan i form av exempelvis fler kuratorer till skolan. Men enbart det räcker inte. Skolpersonal behöver ha större kunskap om kränkningarna i skolan. Lärarutbildningarna behöver lägga större vikt vid att ta upp om kränkande särbehandling i skolan. Alla lärarutbildningar bör innehålla åtminstone en omfattande kurs som enbart behandlar ämnet kränkande särbehandling. I en sådan kurs bör man exempelvis ta upp följande:
- Tecken på skolkränkningar att vara uppmärksam på som exempelvis om det finns elever som äter ensam i skolmatsalen eller om det finns elever som har en hög frånvaro från skolan.
- Att lärarna inte låter eleverna dela upp sig i grupparbetena själva.
- Att lärare och skolpersonal inte ska skylla skolkränkningarna på den som utsätts.
- Att prata med eleverna om att de ska berätta för en om de bevittnar kränkningar är någonting som alla lärare borde ta upp för den klassen de är mentor i.
- Lärarutbildningen borde ta upp hur lärare, kuratorer, rektorer samt även elevernas föräldrar ska samverka för att komma åt kränkningarna i skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om