Ingunn inventerar öns privata alléer
Enskilda vÀgar
VÀgverket har tidigare inventerat alléer lÀngs allmÀnna vÀgar, och nu gör alltsÄ lÀnsstyrelsen en inventering av dem som finns pÄ enskilda vÀgar. Hittills har Ingunn Tryggvadotter hunnit med att titta pÄ alléer i Björke och Roma, men hela öns privata alléer ska kartlÀggas.
- Jag tittar pÄ vilken sorts trÀd allén bestÄr av, hur grova de Àr, hur mÄnga trÀd allén bestÄr av, om de har hÄligheter och om de har klappats, eller hamlats, berÀttar hon.
Alléerna började anlÀggas i slutet av 1600-talet, frÀmst vid slott och herrgÄrdar. Men det var först mot slutet av 1700-talet som de fick ordentligt genomslag och de flesta av vÄra alléer Àr frÄn den tiden. MÄnga av dem hade dubbla syften, dels estetiskt som en vacker uppfart till gÄrden och ett sÀtt att ge skydd och skugga Ät den som fÀrdades pÄ vÀgen, dels för att förse gÄrdens djur med vinterfoder genom hamling eller klappning som det ocksÄ kallas. Det innebÀr att att man sÄgade av skott och grenar pÄ lövtrÀden för att dryga ut höet med de torkade löven och pÄ sÄ sÀtt fÄ trÀden att skjuta mÄnga nya skott som gav nytt vinterfoder efter ett par tre Är. Enligt bedömningar finns cirka 700 000 hamlade trÀd i Sverige, varav 400 000 pÄ Gotland. De flesta Àr ask.
Viktig livsmiljö
- I dag Àr alléerna viktiga att bevara för att vissa vÀxter och djur ska överleva, sÀger Ingunn Tryggvadotter. NÀr de gamla trÀden i skogarna började huggas ned flyttade mÄnga arter som trivs just i gamla trÀd till alléerna, som nu Àr den enda livsmiljön för vissa av dem och en förutsÀttning för den biologiska mÄngfalden.
Gamla ihÄliga, murkna trÀd anses alltsÄ lysande av en biolog, men det finns de som har en annan Äsikt. MÄnga av dessa trÀd anses utgöra en fara för trafikanterna eftersom de kan ramla omkull eller falla i bitar. VÀgverket tar ned en del allétrÀd av sÀkerhetsskÀl. En del alléer Äterplanteras dock med nya trÀd.
Studerar flygfoton
För att hitta de gotlÀndska alléerna började Ingunn Tryggvadotter med att studera flygfoton över ön. PÄ dessa har hon mÀrkt ut de enskilda, alltsÄ privata vÀgar som har alléer.
Inventeringen ska bli klar under Äret och rapporteras till NaturvÄrdsverket. Den ska ingÄ i verkets "à tgÀrdsprogram för sÀrskilt skyddsvÀrda trÀd i kulturlandskapet".
- Jag passar ocksÄ pÄ att titta pÄ angrepp av almsjuka nÀr jag Àr ute. Den finns ju pÄ Gotland och eftersom alm och lind dominerar i alléerna sÄ kan den bli ett allvarligt hot mot alléer, sÀger Ingunn Tryggvadotter.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!