Motionerna om privatisering av offentlig verksamhet var tunga frågor när Socialdemokraterna höll årsmöte på Gråbo i lördags, inte minst med tanke på att 44 medlemmar med facklig anknytning krävt en genomgång av vad konkurrensutsättningen på Gotland haft för effekt.
Utredning pågår
- Vi måste få veta hur det har gått. Är resultatet bra måste vi tala om det, är det dåligt måste vi ta reda på vad vi ska göra för att rätta till problemen, sa Conny Kristensen-Gahnström, en av de 44 som undertecknat motionen.
Lilian Stenman höll upp tidningen Dagens Samhälle i talarstolen och pekade på kartan som visade att Gotland tillsammans med en rad kommuner i Stockholmsområdet har högst andel av verksamheten utlagd på entreprenad.
- Det känns inte så bra. Att ta fram upphandlingsunderlag är dyrt, det är dyrt att se till att alla skall-krav efterlevs, och det är svårt att ta tillbaka verksamheten, sa hon.
Lilian Stenman lyfte särskilt fram bristen på lokalt inflytande som finns i skolfrågor:
- Vi får inte vara med och bestämma om nya skolor och vi får inte vara med och granska verksamheten. Ändå är det vi som ska betala för den.
Motionerna bifölls, men inte förrän nästa år får vi veta var partiet står. Först ska frågan utredas, både lokalt och på riksplanet. Till dess gäller den pragmatiska hållning som båda kommunalråden Åke Svensson och Hanna Westerén står bakom. Varje enskilt fall ska bedömas för sig.
- Det är lika lurigt att säga att vi ska konkurrensutsätta så mycket som möjligt som att säga att ingenting ska privatiseras. Vi har bra möjligheter i dag att granska effekten av en upphandling, så låt oss bedöma från fall till fall, sa Åke Svensson.
Bo Björkman påtalade vikten av politikernas ansvar. Även om verksamhet läggs ut på entreprenad så har politikerna kvar ansvaret:
- Då kan man inte sitta overksam i tre år och vänta på en utvärdering. Vi måste bli mer aktiva.
Viktiga frågor
Årsmötet gästades av partiets nya näringspolitiska talesperson Jennie Nilsson, som pratade om ungdomsarbetslöshet, de långtidsarbetslösa, behovet av att stärka forskningen och att fortsätta bygga ut infrastrukturen. Med sig hem till riksdagen fick hon två viktiga frågor - bostadsbyggandet och färjetrafiken.
Lilian Virgin, som är ordförande i Gotlandshem, efterlyste ett återinförande av investeringsbidraget vid byggandet av hyreslägenheter.
- Vi behöver något som ger oss fler hyresbostäder, påpekade hon med adress till partiets arbetsgrupp för bostadsfrågor.
Årsmötet antog även ett uttalande om färjetrafiken. Partiet står hundraprocentigt bakom de gotländska ståndpunkterna. Man påtalar särskilt det akuta hot som de senaste prishöjningarna skapat. (Se artikel här intill)
Vid årsmötet avtackades ordinarie styrelseledamöterna Tommy Ammunet och Anette Medbom, samt suppleanten Linda Gardell. Nya ordinarie ledamöter är Charlotte Andersson och Torgny Landin, och Bertil Eriksson och Maj Jonsson är nya suppleanter.
Kampsånger slipas
Det har varit lite skralt med sången vid tidigare årsmöten. I år tyckte mötesordföranden Margareta Carlström-Nilsson att det gick lite bättre. Men ABF har ändå beslutat att återuppta studiecirkeln med arbetarsånger och visor till hösten. Nästa år, då partidistriktet firar 100 år, ska kampsångerna ha den rätta glöden.