Inger förverkligade sin dröm  egen konfektyrtillverkning
Choklad Àr nÄgot som ligger i tiden. Folk blir alltmer intresserade av chokladens egenskaper och de Àr medvetna om halten av kakao i chokladen.Det hÀr mÀrker Inger Prans som för ett Är sedan startade en egen tillverkning av konfektyrer hemma pÄ gÄrden i HogrÀn. Hon tycker att det Àr roligt med det nyvaknade intresset.Hur har det hÀr första Äret som egen företagare varit?GA:s utsÀnde besökte Nystugu i HogrÀn för att ta reda pÄ det samt för att smaka pÄ förföriskt goda konfektyrer.
Bara doften av choklad höjer immunförsvaret genom en kÀnsla av lust hÀvdar I-Min Lee som Àr forskningsledare vid Harvard universitetet. Lee visar i sin forskning hur chokladÀtare lever lÀngre.
Kort sagt, det verkar som om choklad Àr lika med hÀlsa!
Eftersom immunförsvaret blir starkare sĂ„ blir man sĂ€llan förkyldÂkanske nĂ„got att tĂ€nka pĂ„ i dessa förkylningstider.
<span class=MR>Sortimentet bara ökar</span>
Inger Prans har inte varit förkyld under ett helt Ă„rÂdet Ă€r ett Ă„r sedan hon startade sin chokladtillverkning i HogrĂ€nÂoch hon misstĂ€nker att orsaken Ă€r att chokladen finns i luften som hon andas i beredningsrummet.
Det var ett Är sedan vi berÀttade om hur hon hade startat sitt företag, GotlandsgÄrdens Konfektyr, hemma pÄ gÄrden Nystugu. DÄ var hon lite osÀker och visste inte hur det skulle tas emot av gotlÀnningarna. I dag sÀger hon med ett leende:
 Jag kunde inte drömma om hur det skulle bli. Det var mÄnga Àldre mÀnniskor som hörde av sig. Jag trodde inte att de tillhörde mÄlgruppen, men sÄ var det!
För ett Är sedan berÀttade Inger att Dalachoklad var hennes mentor och detta har fortsatt, men nu hÀnder det faktiskt att Ingers mentor ibland ringer och ber henne om rÄd!
Det hÀr med smaker kan Inger och det Àr en vÀldigt individuell kunskap som sÀkert Àr omöjlig att dela med sig av. Nu har hon experimenterat med julens olika smaker och resultatet Àr minst sagt spÀnnande.
Sortimentet har bara ökat under Äret. Vad sÀgs om smaker som: vit tryffel med kanel, saffran och apelsinlikör, mörk tryffel med björnbÀrslikör, vit tryffel med salmbÀrslikör, vit tryffel med myntalikör, plommonlikör, jordgubbslikör och kardemumma, hallonlikör och honung, Àppellikör och kanel, pÀronlikör med ingefÀra och honung, flÀderlikör och honung, svartvinbÀrslikör med honung?
<span class=MR>En kÀnsla av lust</span>
Det Àr nÄgot mÀrkligt med choklad och det förstÄr man om man Äter igen lÀser det som forskaren I-Min Lee hÀvdar, "genom en kÀnsla av lust" höjs immunförsvaret. KÀnslor och choklad hör definitivt ihop och lust... ja varför inte?
Förr i tiden betraktades faktiskt choklad som medicin och Inger Prans har lÀtt att lÀnka till sitt tidigare yrke som sjuksköterska i Dalarna.
Hur har det hÀr första Äret varit för Inger?
Hon utstrÄlar en sÀkerhet som inte fanns dÀr för ett Är sedan. En sÀkerhet som finns hos den som har förverkligat sin dröm genom att ta tillvara det unika som finns pÄ den egna gÄrden, trÀdet med stenkyrkaÀpplen liksom flÀderbusken.
Likör av stenkyrkaÀpplen ger smak Ät fyllningen i en av de konfektyrer som hon tillverkar och Àven flÀderblommorna har bidragit med sin smak. Inga tillsatser utan bara det rena och naturliga.
Inger fÄr nÄgot drömskt och lyriskt i blicken dÄ hon beskriver smaken pÄ det stenkyrkaÀpple som hon fick dÄ hon kom till Gotland:
 Det var det godaste jag hade smakat, som ett Àpple frÄn Edens lustgÄrd.
Hon har dock inte fĂ„tt kontakt med nĂ„gon gotlĂ€ndsk tillverkare av konfektyrformar Ă€nÂnĂ„got som hon lĂ€nge har funderat pĂ„.
<span class=MR>Sunt förnuft</span>
Inger ser tillbaka pĂ„ Ă„ret och visst har det hĂ€nt att hon, liksom andra företagare, har haft sömnlösa nĂ€tterÂinte pĂ„ grund av chokladenÂmen det roliga har Ă€ndĂ„ övervĂ€gt:
 Jag har fÄtt vÀldigt mycket "rosor" av folk.
Visst har hon rÄd som hon vill ge till den som gÄr i funderingar om att starta ett eget företag, rÄden Àr:
 Var inte rÀdd för att försöka, vÄgar man inget sÄ kan man inget vinna!
 AnvĂ€nd sunt förnuft i grunden. För mig Ă€r det viktigt att det kĂ€nns riktigtÂatt man kan stĂ„ för det man gör.
Hon har ett par affÀrer pÄ Gotland som sÀljer hennes choklad och faktiskt en affÀr i Uppsala! Hon fick nÀmligen besök pÄ gÄrden i somras av en sommargotlÀnning som har affÀr i Uppsala och besöket resulterade i en bestÀllning.
Extra roligt kĂ€nns det nĂ€r hon fĂ„r leverera konfektyr till ett bröllopÂdet Ă€r nĂ€mligen sĂ„ att kĂ€rlek och choklad hör ihop.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!