Ingen söker aktivt efter döda fåglar på Gotland
Det pågår inget aktivt sökande efter döda fåglar längs Gotlands kuster. Det är Kustbevakningen som har detta ansvar och i går eftermiddag hade ännu inget sådant uppdrag gått ut för Gotland.Gotlands kommun och länsstyrelse har fortsatt stor uppmärksamhet på utvecklingen och beredskapen är fortsatt hög.
Men innan något misstänkt fall har rapporterats, avvaktar myndigheterna med en hög beredskapsnivå och ständig uppdatering på händelseutvecklingen.
- Vi följer läget och har kontakt med länsstyrelsen som har det ledande ansvaret. Vi har inget uppdrag att vidta några åtgärder men har i förebyggande syfte sett över tillgången på containrar och annat som kan behövas i fall det blir aktuellt att samla in döda fåglar, förklarar byråinspektör Leif Söderström, miljö- och hälsoskyddskontoret.
I går morse fick kontoret ett samtal om en död svan som påträffats på Furillen och länsveterinär Karin Sternbauer rapporterar om flera enstaka fynd av döda fåglar, något som är helt normalt och alltid förekommer.
Mental beredskap
Inga fåglar har skickats för provtagningen än så länge. Kustbevakningen har heller inget uppdrag att ta söka efter fåglar och tar inte heller hand om döda fåglar de skulle kunna hitta under sitt ordinarie arbete.
- Något sådant uppdrag har vi inte fått och vi lyder under ledningen i Karlskrona, berättar vakthavande vid Kustbevakningen i Stockholm.
Kustbevakningen får i sin tur sina order från Jordbruksverket.
Leif Söderström är även kompanichef i hemvärnet och berättar att alla kompanichefer fått meddelande om att det kan bli aktuellt att koppla in hemvärnet vid behov.
- Vi har ombetts ha en mental beredskap för detta men ingen konkret order har gått ut, förklarar han.
- Det låter betryggande, säger länsveterinär Karin Sternbauer när GT berättar om detta.
Hon berättar att epizootigruppen aktiveras först när det finns ett misstänkt fall av fågelinfluensa på Gotland.
De fall av döda fåglar som rapporterats har hittats av allmänheten, enstaka döda fåglar har oftast dött av andra orsaker än fågelinfluensa men allmänheten uppmanas ändå att inte handskas med döda fåglar utan att rapportera misstänkta fall till myndigheterna: länsveterinären eller miljö- och hälsoskyddskontoret.
Uppdatering
Aktuell information om fågelinfluensan läggs ut på länsstyrelsens hemsida så fort det finns något att berätta.
I går informerade länsveterinären Gotsam och länsledningen. Varje fredag samlas en grupp med berörda (länsveterinären, en representant för länsledningen, en informatör, en jurist, en representant för beredskapsenheten, en från LRF och en från polismyndigheten) för att uppdatera sig och samla information om läget.
Upplysningsgrupp förbereds
I går beslutade länsledningen att tillfälligt rekrytera en veterinär för att avlasta länsveterinären och myndighetens telefonväxel kommer att förstärkas för att kunna ta emot alla samtal med frågor från allmänheten.
Även en upplysningsgrupp förebereds av länsstyrelsen för att möta behovet av upplysning.
Epizootigruppen är alltså inte formellt aktiverad men förberedelser för att aktivera den är klara.
I det fall fågelinfluensan skulle påträffas på Gotland kommer länets epizootiplan att aktiveras på samma sätt som under tisdagens skedde i Oskarshamn, men skyddszoner och andra åtgärder för att minimera risken för spridning till tamfåglar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!