Ingen samlad ö-röst <br> för Swedish Meats
Det blir ingen samlad röst som åker till Stockholm i morgon när fullmäktige för Swedish Meats ska rösta om samgåendet med finska HK Ruokatalo.
Vid en träff tidigare var det jämnt mellan blocken för och emot bland de gotländska delegaterna, lika många för och emot och en tveksam.
Ledamotsträff i går
En som fortfarande inte vet hur han ska lägga sin röst är Peter Käldare, grisbonde vid Kvinnegårda i Havdhem.
- Jag har inte riktigt bestämt mig än, möjligheterna till inflytandet i det nya bolaget har stor betydelse, i och för sig har vi inte så mycket att säga till om som det är i dag, men möjligheten finns i alla fall. Som budet ser ut handlar det inte om en fusion eller samarbete utan mer om en ren försäljning, säger han.
Men frågan är också vad alternativet är och hur stora fördelar man kan dra nytta av genom att bli en stor aktör som kan agera kraftfullt på marknaden och inte vara så beroende av direktvaruhandeln som man är i dag.
Att lämna den ekonomiska föreningen och bli aktiebolag är också ett stort steg från den svenska kooperativa traditionen. Men här finns en öppning att bibehålla en svensk förening där leverantörerna/medlemmarna får inflytande och insyn.
I går kväll träffades de fem gotländska ledamöterna hemma hos Mats Olofssons vid Isums i Väte. Inte för att komma överens om en gemensam åsikt men för att prata om allt som händer och väga för- och nackdelar mot varandra.
- Blir det ett nej kan Swedish Meats fortsätta processen men det ger också en möjlighet att öppna diskussionen igen, säger Hans Pettersson, Sigters i Havdhem, som är ordförande för Swedish Meats på Gotland.
Extra stämma
Finska Atria har i dagarna också gått ut med ett bud på svenska Swedish Meats, ett bud som ger större inflytande för de svenska leverantörerna. Atrias bud ska dock inte fullmäktige ta ställning till, däremot kan fullmäktige begära att styrelsen tar upp budet till förhandling.
Morgondagens extrastämma som hålls på Norra Latin i Stockholm, ska först ta ställning till HK Ruokatalos bud, här räcker det med enkel majoritet, det vill säga att det räcker med en rösts övervikt för ett ja.
Däremot måste beslutet att ändra stadgarna så som krävs för att verksamheten ska styras av ett aktiebolag istället för en ekonomisk förening, tas med hundraprocentig enighet.
Men om förslaget att ändra stadgan inte blir enhälligt ska denna fråga tas upp ännu en extra stämma som redan är bokad till den 21 december. Där räcker det med två tredjedels majoritet för att stadgarna kan ändras.
- Ett vanligt förfarande är att om det är ett fåtal som är emot förslaget så lägger de ner sin röst eller röstar för eftersom resultatet ändå blir detsamma.
Svår bedömning
Har du på känn vilket beslutet på onsdag blir?
- Nej, det är hemskt svårt att göra en bedömning, folk ändrar sig och det händer saker som påverkar ens beslut hela tiden. Jag själv var mer emot förut än nu även om jag fortfarande är skeptisk. Det som jag var mest emot var inflytandefrågan men det verkar ju kunna lösa sig nu om vi kan behålla en svensk ekonomisk förening efter att Swedish Meats spottat upp sig lite i den frågan, säger Hans Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!