Ingen order om ökad beredskap
Sedan två år tillbaka undersöker företaget Peter Gaz bottnen utanför Gotland. Det är här som Nord Stream vill lägga ned en gasledning. Svenska regeringen har gett tillstånd på villkor att Sverige får ta del av alla resultat.
Nyligen fick Peter Gaz ett förlängt tillstånd, man får hålla på hela 2007. Ett villkor för att få undersöka den svenska ekonomiska zonen är att alla resultat som man får fram, ska skickas till SGU, Sveriges geologiska undersökning. SGU har på så sätt blivit svensk tillsynsmyndighet för undersökningsprojektet.
Vad har SGU fått reda på hittills?
- Inte mycket, vi har fått lite data från 2005. Men en ny sändning lär vara på gång, säger Anders Elhammar, 1:e statsgeolog på SGU.
Kräver all information
Data kommer att levereras digitalt och Elhammar förutsätter att han kommer att få all information som Peter Gas tar fram.
- Sverige har krävt att få tillgång till såväl rådata som bearbetade data. Det är viktigt för då får vi möjlighet att själva göra bearbetningar, säger Anders Elhammar, som också bekräftar att Sverige inte betalar för informationen.
Det är en mycket stor undersökning som görs, med en lång rad underkonsulter inkopplade. De ska bland annat mäta de tekniska förutsättningarna, vattendjup och sediment, de ska leta efter minor, vrak och kablar.
- Med hjälp av ekolod kan de få fram flygbildsliknande bilder av botten, säger Anders Elhammar.
Magnetometerundersökningar ska avslöja järn och strömförande kablar och ytprover tas på bottnen.
- Till detta kommer miljöinriktade undersökningar, när man tittat på växter och djur, säger Anders Elhammar.
Även Sjöfartsverket kommer att få djupdata från Peter Gas.
15 mätstationer
Nu har Peter Gas placerat ut 15 mätstationer utmed den tänkta gasledningens korridor, som var tredje månad ska sökas upp och "tankas" på data.
Det är näringsdepartementets enhet för hållbar utveckling som gett tillstånd till undersökningarna. Nästa steg är att vänta på att Nord Stream ska lämna in en officell ansökan om att få lägga ned en gasledning. Det kan tidigast ske till sommaren.
- Sverige ska godkänna en föreslagen sträckning av gasledningen, och den har vi rätt att ändra på, säger Johanna Carne, departementssekreterare. Hon vet däremot inte hur stora ändringar Sverige kan begära.
Kustbevakningen på Gotland har ännu inte fått några order om att utöka sin bevakning i Östersjön, med anledning av undersökningarna.
- Vi sköter vårt övervakningsarbete som vanligt. Och visst ser vi ett och annat undersökningsfartyg, men sådana har ju alltid funnits, säger Hans Sandberg, befälhavare på KBV 181, som just nu ligger i Visby hamn, eftersom hemmahamnen i Slite ska repareras.
I riksmedierna spekuleras kring att det blir Kustbevakningen och Sverige som får stå för kostnaderna för övervakningen av den framtida gasledningen. Men några sådana tecken finns ännu inte. Nästa år får Kustbevakningen dock förstärkning med ett par nya båtar. KBV 002 ska då ersätta 181:an i Slite och innebär större kapacitet bland annat vad gäller bogsering, brandbekämpning och oljesanering.
Granater och minor
Kustbevakningen är en civil myndighet, dock underställd Försvarsdepartementet. Överste Stefan Gustafsson leder försvarets strategiska analysenhet, som just nu samlar in information om gasledningen och dess intressenter. Han säger att bottnen i Östersjön är full av dumpade granater och minor, men att försvaret har kompetens att bedöma hur svårt det är att ta upp och oskadliggöra sådana.
Själv verkar han oroad över vad som kan komma att hända kring gasledningen.
Vitalt ryskt intresse
- Om en ledning läggs ner innebär det en ökad närvaro av fartyg och flyg och det kommer att påverka normalbilden till havs. Det är ingen stor försvarsfråga men att ett stort, vitalt, ryskt intesse kommer väldigt nära vår gräns ligger inte i svensk militärs intresse, säger Stefan Gustafsson.
Den 120 mil långa rysk-tyska gasledningen är planerad att dras 50 mil genom svensk ekonomisk zon. Denna zon börjar ungefär två mil utanför Gotland och allra närmast ön kommer en eventuell ledning att dras öster om Fårö och utanför Östergarn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!