Ett tillägg i Skollagen som gjordes år 2021 ska möjliggöra distansundervisning för elever som av olika anledningar inte har möjlighet att gå till skolan. Över 100 skolor har ansökt till Skolinspektionen, men ingen har blivit godkänd, rapporterar SVT. Det gäller även Region Gotland.
– Även om efterfrågan på distansutbildning för gymnasieelever inte är hög, så finns det vissa elever som skulle gynnas av utbildning på distans, säger Peter Lerman och fortsätter:
– Det finns elever som uppfyller kravet för distansutbildning, som har exempelvis medicinsk, psykisk eller social problematik. Det finns även elever vars föräldrar arbetar i utlandet, eller elever med idrottskarriärer som kräver att de är på annan ort, som uppfyller kraven.
Förra året rapporterade Helagotland om fler "hemmasittare", då antalet hade stigit till 47 elever (52 om man räknar friskolorna), till största del på grund av psykosociala faktorer. Jämfört med 2021, då antalet var 33 hemmasittande elever.
När distansundervisning infördes under pandemin ökade närvaron, enligt en rapport från Skolinspektionen. Men lärarna hade svårt att säkerställa den faktiska närvaron bland eleverna.
– Eleverna under pandemin fick ha kameran på under distansundervisningen, för att främja aktiv närvaro, säger Peter Lerman.
Wisbygymnasiet ansökte om att bedriva distansundervisning, men fick avslag. Skolan överklagade beslutet, men det gav samma resultat.
– Det beslutet missgynnar vissa elever, och det är vi inte nöjda med, säger Peter Lerman och fortsätter:
– Grunden till beslutet kan ha baserats på uppgifter om distansundervisning innan pandemin.
När distansundervisningen återgick till undervisning på plats, ökade frånvaron markant. Under läsåret 2020/2021 hade 95 gymnasieelever på Gotland indragen studiehjälp. Läsåret efter ökade det till 225 elever, enligt CSN. Läsåret innan pandemin var siffran ungefär samma som läsåret efter pandemin, då hade 220 gymnasieelever så hög närvaro att deras studiebidrag blev indraget.
– Wisbygymnasiet har utvecklat kunskaper om distanspedagogiken under pandemin och vi känner att vi har de medel som är nödvändiga för att bedriva distansundervisning, säger Peter Lerman.