Ingen ambulans ledig vid kollaps

En 28-årig man med diabetes kollapsade vid Södertorg i onsdags.Men då var alla ambulanser på Gotland upptagna. - Killen var på väg att hamna i koma, det är livsfarligt, men svaret jag fick var att det inte fanns någon ambulans ledig, säger Rickard Adolfsson.

Foto: Linus Ehn

Gotland2012-07-28 04:00

Rickard Adolfsson var på väg upp mot Södertorg i Visby och mötte ett festgäng på väg ut på krogen. Plötsligt föll en i gänget, en 28-årig man ihop.

- Han ramlade och slog sig. Först trodde jag att han var berusad, men det verkade vara ett städat gäng. Det samlades en grupp kring han som kollapsat och jag frågade kompisarna om mannen var diabetiker, säger Rickard Adolfsson.


Kände igen symptom
Han har själv diabetes och kände igen symptomen.

- Jag vet precis vad som händer om man får lågt blodsocker. De hade försökt ge honom läsk, men han kunde inte svälja. Jag hämtade min testutrustning för blodsocker och killen hade ett blodsockervärde på 1,8. Han var tvungen att få glucagon, en medicin som frigör blodsocker från levern, säger Rickard Adolfsson.

Medicinen finns i ambulanser, så man ringde 112. Men alla ambulanser var ute på annat håll.

- Går man in i insulinkoma kan man dö, så vi sa att det ligger en man och dör här.

Men alla tre ambulanser var utlarmade.

- Det finns inget vi kan göra, blev svaret. Vad skulle vi göra? En person som gick förbi arbetar som läkare och hade sin bil parkerad i närheten. Så vi fick bära in mannen i bilen så de kunde köra till akuten.


"För dyrt"
Det här är en situation som många varnat för, eftersom det råder brist på ambulanser under sommaren. Vart tionde larm där det är fara för liv får vänta för länge och kvällstid finns bara tre ambulanser på hela Gotland.

- Vi tog in underlag för att se vad en fjärde ambulans skulle kosta under sju veckor sommartid. Men det blev för dyrt, hälso- och sjukvårdsnämnden brottas med ett underskott som ligger omkring 20 miljoner kronor, säger Leif Dahlby (S), vice ordförande i nämnden.

En fjärde ambulans sommartid hade kostat 680 000 kronor, vilket gjorde att politikerna röstade nej till att ta in den.

- En starkt bidragande orsak till det ekonomiska underskottet är att det kommunala skatteutjämningssystemet inte fungerar. Som det ser ut i dag får kommuner i storstadsområdena mer pengar än vad vi får, säger Leif Dahlby.

Under hösten ska ambulansverksamheten utvärderas och onsdagens fall, som Rickard Adolfsson berättade om, tas med i den utvärderingen.

Ambulansverksamheten på Gotland omfattar:

Tre ambulanser (bilar) och en helikopter.

En dygnsambulans är stationerad i Visby.

En dygnsambulans är stationerad i Hemse.

Den tredje ambulansen är stationerad i Slite och är i tjänst mellan klockan 08 och

18. Den har ingen bemanning nattetid.

Källa: Region Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om