Inga stridsbåtar till öns hemvärn
Fördelningen av stridsbåt 90 till hemvärnet är nu klar. Men ingen av de 17 båtarna går till Gotland! Åtminstone inte i den här första vändan.Inte heller blir det någon omskolning av förarna till 200-båtarna, den typ av båtar som det marina hemvärnet på Gotland använder.- Det ser inte särskilt ljust ut, kommenterar Paul Schönberg som leder det marina hemvärnet på Gotland.
Nu har fördelningen skett av de 17 stridsbåtar som hemvärnet skall förfoga över. Norrlandskusten får fyra, Södertörnsgruppen sju, Blekinge två, Elfsborgsgruppen fyra och Bohusdal en.
Ingen fortbildning
Alltså inte en enda till Gotland. Dock får Gotland behålla sina 200-båtar - men på begränsad tid. Mars 2007, då avtalet om transporterna till Gotska Sandön går ut, skall också dem säljas eller skrotas.
Samtidigt har beslutats att inte ge någon utbildning till 200-förarna så att de i framtiden kan bli behöriga att köra stridsbåt 90. Jo, den som har grundutbildning som navigatör på stridsbåten kan få omskolning. En utbildning som tar elva veckor.
- Tufft, särskilt om man måste ta ledigt från jobbet, konstaterar Paul Schönberg.
Inte helt kört
Hur det kommer att bli för de gotländska hemvärnssoldaternas del är ännu oklart. Allt man vet är att 200-båtarna försvinner.
- Kanske vi får hyra någon civil båt. Ett alternativ är att vi hyr Sjövärnskårens bevakningsbåt, funderar Paul Schönberg.
Men det finns ändå visst hopp. Det är, som Paul Schönberg uttrycker saken, "inte helt kört".
- Vi har några som gått grundutbildning och alltså kan uppgradera den med möjlighet att köra stridsbåt. Det är Sjövärnskårens uppgift att skaffa fram behörig personal till oss - och så snart vi får en behörig förare så kan vi också hämta hit en stridsbåt. Det är inte båtar som fattas - utan förare, förklarar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!