"Inga stora isproblem"
Isläget i Östersjön är det värsta på 14 år.Även i de gotländska farvattnen ligger isflaken utspridda, men de väntas inte orsaka några större problem för sjöfarten.
Foto: Tommy Söderlund
I går eftermiddag satt fortfarande 25 fartyg fast, och Sjöfartsverket bedömde att det kommer att ta dagar att hjälpa alla loss med isbrytare.
Isbältet upplöst
I vattnen mellan fastlandet och Gotland har det de senaste dagarna legat ett isbälte som löpt från Kalmarsund och snett upp mot Åland.
- Det är nu i stort sett upplöst tack vare nordanvinden. Kvar finns skärgårdsisen och packad is i norra Kalmarsund, men den påverkar inte sjöfarten särskilt mycket. Det säger Torbjörn Grafström, marinmeteorolog vid SMHI.
Sydvästliga vindar väntas skingra isen ytterligare under söndagen och måndagen.
"Någon minut"
Destination Gotlands trafik till Nynäshamn och Oskarshamn har inte påverkats nämnvärt av is i vinter.
- Ibland går vi långsammare när vi passerar genom isbältena, men det har inte orsakat förseningar på mer än någon minut hit och dit. Vi har kunnat hålla tabellerna, säger Per-Erling Evensen, marknadschef.
Rapporter från Nynäsfärjans befälhavare i går bekräftar SMHI:s uppgifter. Isen i Stockholms skärgård håller på att splittras och sprida sig på havet.
Bogserbåt i hamnen
I Oskarshamn har man den senaste tiden fått hjälp av en bogserbåt att hålla vattnet närmast kajen fritt från is, eftersom färjan i den hamnen måste göra tvära manövrar för att kunna vända.
Gotlandsbåtarna håller isklass 1A, det betyder att skrov och motorer är konstruerade att klara svåra förhållanden med upp till en halvmeter tjock is.
För närvarande arbetar Sveriges isbrytare för högtryck med att hjälpa passagerarfartygen i norra Östersjön. Men det var länge sedan de hade några uppdrag kring Gotland.
Besvärliga vintrar
Jan Ströberg arbetade som områdeschef för Sjöfartsverket från slutet av 80-talet till 1999. Han minns vintrarna mellan 1985 och 1987 som särskilt besvärliga.
- Jag kommer ihåg att det var en isbrytare här 1987 för att ta upp en ränna för ett finskt lastfartyg som skulle till Storugns, annars har vi klarat oss med inlejda bogserbåtar som hållit öppet i hamnarna, säger han.
Liten risk
Och några isbrytare lär knappast behövas kring Gotland den här vintern heller, även om den varit den kärvaste på decennier.
- Det finns en liten risk att det kommer ner drivis från norra Östersjön längre fram, men det värsta är över nu, säger Torbjörn Grafström vid SMHI.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!