Inga restriktioner kring spädbarn i fullmäktige

Det finns inga restriktioner kring spädbarns närvaro i fullmäktigesalen. ”Jag har aldrig upplevt att ett barns närvaro stört ordningen”, säger Bo Björkman, ordförande i regionfullmäktige.

Arkivbild på ammande bebis. Lilla bilden: Hanna Westerén.

Arkivbild på ammande bebis. Lilla bilden: Hanna Westerén.

Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / TT/Tommy Söderlund

GOTLAND2018-01-23 07:15

Debatten om amning i fullmäktigeförsamlingen har tagit fart på Folkbladets ledarsida senaste veckan.

Upprinnelsen var en text av Hanna Westerén, S-ledamot och mor till tre månader gamla Olga, där hon välkomnade att påven nu givit grönt ljus för mödrar att ”amma utan rädsla” i kyrkan.

Claes Nysell (L) gick in i debatten och tog då, som han menar, barnets fokus:

”Personligen reagerar jag när jag ser spädbarn i en miljö som i barnets perspektiv är kanske både orolig och skrämmande”, skrev han.

Hanna Westerén är överraskad av debatten. Vad är det som gör just fullmäktige till en så olämplig miljö, frågar hon sig:

­– Är det att den kan bli hårda ord mellan debattanter eller vad? Olga har varit med vid två tillfällen och det har gått utmärkt, jag har känt mig välkommen, hon har sovit mycket, gnytt någon gång och så har hon fått mat.

Westerén säger att hon retat sig på antydningarna om dåligt föräldraskap.

­– Skulle hon vara hängig eller sjuk stannar jag naturligtvis hemma eller avbryter mötet, säger hon.

Snarare anser Hanna Westerén att det är viktigt att representationen av ledamöter i olika skeden av livet hålls bred.

– Lek med tanken att hälften av församlingen haft nyfödda bebisar, då hade det inte gått att genomföra några sammanträden alls.

Nästa fullmäktige hålls 26 februari, kommer Olga att vara med då?

– Det är planen, om hon inte är sjuk. I övrigt framlever jag en ganska stillsam tid i och med att jag är föräldraledig från riksdagsarbetet.

Claes Nysell (L) menar att det absolut är viktigt att ge förutsättningar att föryngra politiken, men att det inte innebär att man bör ha med sig spädbarn på mötena.

– Det är en livsfas då det ska vara fullt fokus på barnet. Det finns ett system med ersättare och att inte kalla in dessa kan ses som att dessa inte har förtroende.

Du säger att fullmäktige är en miljö som inte är lämplig för barnet, vad är det som inte är lämpligt?

­– Det är en ganska oroligt, mycket folk, högtalarförstärkt akustik. Det är ett vuxet sammanhang och det är också därför jag tycker till i frågan, för att det är en miljö jag vistas i, det är politikens arena.

Menar du att det bör regleras på något sätt?

– Skulle det bli vanligt förkommande kanske det behövs, men i dag ser jag inte det behovet, säger Claes Nysell (L).

Det finns i dag alltså ingenting i reglementet som sätter stopp för ledamöter att medföra spädbarn och det är heller inte första gången det sker.

Bo Björkman (S) är ordförande i fullmäktige och säger så här:

­– Min roll är att se till så våra möten kan genomföras på ett tydligt och rättssäkert sätt. Skulle närvaron av barn utgöra ett hinder för våra möten är det upp till mig som ordförande att vidta åtgärder. Under ett långt liv inom politiken har jag aldrig upplevt att ett barn stör ordningen.

amning

Det är inte första gången det blir debatt om amning i fullmäktige på Gotland. För tio år sedan blev Jenny Guteäng, då ledamot för moderaterna, ofrivillig symbol för amningen då hon tog med sin nyfödde son. Hon fick starkt stöd av medlemmar ur föreningen Amningshjälp på Gotland.

Birgitta Dahl blev i slutet av 1960-talet den första att amma i riksdagen. 2009 stoppades riksdagsledamoten Maryam Yazdanfar (S) från att rösta i kammaren för att hon hade sin bebis med sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om