Inga orosmoln i tältlägret trots regn och hårda vindar
Kvar hemma i Luleå, Jönköping, Stockholm eller Göteborg finns vardagen med vanliga kläder och vanliga jobb. Men en gång om året när det är medeltidsläger i Visby, då byter de skepnad, får nya namn och medeltida kläder. Helst ska också maten de äter vara som på medeltiden.
Hård vind och ösregn hindrar inte en "medeltiding". Även om ett och annat tält blåste ner natten till tisdagen. Ett stort och några små tält klarade inte de friska vindarna. Men övriga av de 150 tälten stod pall. Regnet var heller inget problem, tyckte Stefan Wramner, tältchef och talesman för föreningen Styringheim, som har haft medeltidsläger på Gotland sedan 1992.
Nöjda med Galgberget
Taleskvinna för den andra föreningen, SKA Nordmark, som är den svenska delen av internationella medeltidssällskapet SCA, är Johanna Kindberg. Nordkmark har haft läger de senaste åtta åren. Sedan förra året finns bara ett läger i Visby mot tidigare tre. En förening har hoppat av och sedan har de två återstående kommit överens om att ha gemensamt läger.
- Det fungerar bra här. Det är närmare till allt som har med medeltidsveckan att göra. Därför är det mer praktiskt än när vi var på A7-fältet. Men det är förstås alltid mycket att ta hand om med mat, vatten, toaletter och sopor, säger Stefan Wramner, som visar runt i lägret med sonen Axel, 1,5 år, på armen.
Men när vi visas runt måste GA:s reporter och fotograf ha varsin blå slängkappa på sig. Huvudregeln är att allt som är utanför tälten måste se ut som medeltid. Inne i tälten däremot är det fritt fram. Där sover man exempelvis i moderna sovsäckar, berättar Stefan Wramner.
Längst bort i ena änden av lägret finns ett värdshus i större skala. En nyhet för i år. Det är restaurang Lilla elefanten som driver den och där kan lägerdeltagarna göra avsteg från medeltiden exempelvis när det vankas frukost. Då finns både kaffe och pain riche.
- Men när det är middag på kvällen, då är det medeltidsmat som gäller och vi har också ett par grupper på lägret som ägnar sig åt att laga medeltidsmat över öppen eld, säger Stefan Wramner. Som också gärna berättar om måndagskvällen, då musiker kom och det blev ringdans genom lägret som lystes upp av facklor.
Framme vid värdshuset träffar vi Johanna Kindberg från historieföreningen Nordmark. Vädret med kullblåsta tält och fukt som dras in varje gång någon går in i tältet hör till det negativa. Annars går det bra tycker Johanna Kindberg.
- Det som är positivt är gemenskapen och stämningen i lägret. Det är skönt att ta av sig klockan och stänga av mobiltelefonen i nio dagar. Sedan är ju alla lika genom klädseln. Något man inte är annars. Under dagarna är det olika aktiviteter. Man sysslar med allt från fäktning och bågskytte till hantverk och matlagning. Just matlagning över öppen eld tar tid, säger Johanna Kindberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!