Destination Gotland har skaffat två gasfärjor, befintliga M/S Visborg och kommande M/S Thjelvar, för att minska utsläppen. Hur stora miljövinsterna blir beror dock på flera faktorer, vilket gotlänningarna börjar få upp ögonen för.
Dels har M/S Visborg trots allt gått på olja, i stället för flytande naturgas, vid flera tillfällen hittills. Detta ska ha med tankningsproblem att göra.
Det är dessutom så att även flytande naturgas, eller LNG, är ett fossilt bränsle. Den gasen kan utvinnas på olika sätt.
I ett öppet brev till Destination Gotland har en Visbybo ställt frågor om vilket bränsle som används egentligen. Han undrar bland annat varifrån den använda naturgasen kommer – och om den även kan komma från den kontroversiella metoden fracking?
Så här svarar DG: "När vi frågar vår leverantör uppger de att 85–99 % de senaste två åren kommer från Norge och den resterande procentuella delen kommer från övriga Europa".
Det måste tolkas som ett nej, gällande garantier mot fracking, eftersom metoden förekommer på flera håll i Europa.
Insändarskribenten undrar även när färjorna kan börja drivas på mer fossilfri biogas i stället?
"2020 kommer vi börja blanda in svensk biogas i tankarna, till en början en mindre mängd", svarar DG.
Bolaget poängterar dock gärna att naturgas faktiskt minskar koldioxidutsläpp med 20 procent och svavel med runt 99 procent – och att de två fartygen banar vägen mot "klimatneutral färjetrafik" i framtiden.