Inga besparingar i skuggbudget

Den rödgrönrosa oppositionen vill inte se nÄgra besparingar i regionen det kommande Äret, det har partierna enats om.

Saga Carlgrens VÀnsterpartiet och de andra partierna i opposition vill inte ha nÄgra besparingar nÀsta Är.

Saga Carlgrens VÀnsterpartiet och de andra partierna i opposition vill inte ha nÄgra besparingar nÀsta Är.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-10-23 19:54

I dagarna har Socialdemokraterna och VÀnsterpartiet presenterat sina budgetförslag för kommande Är. De innehÄller en rad punkter som den rödgrönrosa oppositionen Àr överens om. Den viktigaste Àr att inte göra nÄgra besparingar. Den borgerliga majoriteten föreslÄr besparingar pÄ 60 miljoner för 2020.

– Det Ă€r inte rimligt att spara mer nu. Dessutom tror vi inte att det kommer att lyckas utan kvalitetssĂ€nkningar och det Ă€r inte acceptabelt, sĂ€ger Saga Carlgren (V).

Förutom att ta bort besparingskravet sĂ„ vill oppositionen bland annat ge mer pengar till sjukvĂ„rden och LSS och mer kultur till barn och unga. Dessutom vill de sĂ€tta av pengar till ett klimatpaket. 

– Majoriteten sĂ€ger att de ska göra en klimatplan men det finns inga pengar avsatta. Vi vill se 10 miljoner kronor om Ă„ret i investeringsbudgeten och 2 miljoner i driftbudgeten för klimatarbetet, sĂ€ger Saga Carlgren.

Oppositionspartierna Ă€r överens om mycket men inte om allt. DĂ€rför har VĂ€nsterpartiet presenterat ett eget budgetförslag, Ă€ven om de kommer att rösta för Socialdemokraternas budget i fullmĂ€ktige, berĂ€ttar Saga Carlgren. 

Trots slopade besparingar vill oppositionen inte höja skatten. Budgeten finansieras istÀllet delvis av de 90 miljoner som Gotland förvÀntas fÄ i det nya kostnadsutjÀmningssystem riksdagen ska besluta om senare i höst. Om det mot all förmodan inte skulle klubbas igenom, ja dÄ faller budgeten.

– DĂ„ mĂ„ste vi tĂ€nka om. Men vi utgĂ„r frĂ„n att det gĂ„r igenom, sĂ€ger Saga Carlgren.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!