Influensan kan drabba 11000
Om alla gotlänningar ska vaccineras mot svininfluensan krävs 35-40 vaccinatörer dagligen i 13 veckor. På gotländskt initiativ involveras nu Röda korset för att bistå vid massvaccineringsprocessen. Men - vaccination garanterar inte att du förblir frisk...
Det innebär att det tar 13 veckor innan behovet är täckt - om alla på Gotland väljer att vaccinera sig.
- I den bästa av världar kan varje vaccinatör ge 100-150 injektioner om dagen, beräknat på att ett stick tar fem minuter. Men det är en teoretisk beräkning, berättar Christer Stoltz, Gotlands kommuns beredskapschef, som i nuläget tillsammans med kommunens krisgrupp arbetar med att inventera personal- och lokaltillgången.
I gymnastiksalar?
I första hand kommer vaccineringen att genomföras i sjukvårdens ordinarie lokaler - lasarettet, vårdcentraler, skolsköterskemottagningar - men man räknar också med att behöva ta fler lokaler i bruk, som bygdegårdar och gymnastiksalar.
På gotländskt initiativ involveras nu Röda korset runt om i landet för att bistå sjukvården.
- De får inte ge injektioner men de kan hjälpa till med en del administrativt arbete, säger Christer Stoltz, som är mannen bakom idén som nu börjar spridas över landet.
Var femte sjuk ändå
Socialstyrelsen räknar med att 20-30 procent av befolkningen kommer att insjukna. Vaccination garanterar dock inte att man förblir frisk, eftersom vaccinet bara ger 70-80 procents skydd - så många som var femte vaccinerad kan alltså ändå insjukna.
Det innebär teoretiskt att om alla 57 000 gotlänningar vaccinerar sig kan ändå 11 400 insjukna...
- Men i och med att det är ett nytt virus vet vi inte vad det blir av det. Just nu är det ett ganska snällt virus, men risken är att det muteras, säger Christer Stoltz, som också konstaterar att äldre personer som redan haft influensa tidigare tycks ha ett visst skydd redan.
Slutnotan för hela Sveriges vaccin tros landa på två till tre miljarder kronor, och regeringens senaste besked är att det är landstingen som får stå för kostnaden.
Öppen för patientavgift
Stockholms läns landsting tror på en kostnad på 100-150 kronor per dos, alltså 200-300 kronor per person (men gratis för barn).
På Gotland har man ännu inte gjort några kostnadsberäkningar.
- Men jag ser det inte som orimligt med en patientavgift, säger Christer Stoltz.
Vissa riskgrupper prioriteras vid vaccinerningen. De som hör dit är personer med kronisk lungsjukdom/hjärt-kärlsjukdom, svårinställd diabetes, nedsatt immunförsvar, neuromuskulära sjukdomar, hiv.
Samt gravida, barn med vissa kroniska sjukdomar och utvecklingsstörningar, och barn under två år.
Samt gravida, barn med vissa kroniska sjukdomar och utvecklingsstörningar, och barn under två år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!