"Indragen psykjour sparar inga pengar"

- Att dra in psykvårdens primärjour sparar inga pengar.
Det säger Gotlands läkarförening som protesterar mot hälso- och sjukvårdsnämndens beslut att att ta bort den jourhavande doktor som är knuten till psykiatriska kliniken.

Gotland2005-04-04 06:00
Distriktsläkarna ska i fortsättningen ta hand om psyk-patienter under kvällar och helger. Det var för några veckor sedan som arbetsutskottet bestämde sig för att samordna primärjouren för psykiatrin med primärvårdens bakjour och akutmottagningen. Syftet är att spara pengar.
- Psykets primärjour sköts av underläkare som jobbar på kliniken. De har betydligt lägre lön än vad distriktsläkarna har som är färdiga specialister, säger Hans Engstedt, presstalesman för läkarföreningen som tycker hela beslutet är befängt.
- Dessutom har vi brist på distriktsläkare här, vilket också måste vägas in. Deras jour ska kompenseras med ledighet annan tid. Psykiskt sjuka patienter kräver ofta långa samtal, jämfört med tidsåtgången för en människa som söker för hosta och snuva. Det lär knappast spara pengar.

"Borde ha diskuterats"
Ett annat argument som förs fram är att distriktsläkarna inte kan gå in och ta en psyk-avdelnings inneliggande patienter som behöver läkarkonsultation, vilket underläkarna som jobbar på kliniken kan göra. I de fallen måste psykiatrins bakjour, någon av psykiatrikerna, anlitas.
Läkarföreningen tycker att förslaget borde diskuterats med dem innan beslutet togs.
- Så stor ändring i distriktsläkarnas arbetssituation måste förankras, säger Hans Engstedt.
Han för också fram den utredning som pågår om psykvården.
- Vi har de senaste åren sett flera exempel på vad som kan hända om patienter inom psykiatrin blir otillräckligt omhändertagna eller felbedömda, säger han.

Stick i stäv med utredning
- Mordet på utrikesminister Anna Lindh, mordet på ett dagisbarn i Arvika, händelserna i Gamla stan då en psykiskt sjuk man mejar ner ett stort antal gångtrafikanter är några exempel på psykiskt sjuka människor som inte blivit optimalt omhändertagna inom psykiatrivården. Med anledning av dessa händelser tillsatte regeringen en utredning. Den är inte färdig, men har redan gått ut med rekommendationer och säger att man bör förstärka resurserna och öka kompetens och tillgänglighet för psykvården.
Beslutet att dra in psykjouren går stick i stäv med detta.
- Väsentligt mycket skulle blir försämrat med det här beslutet.
- Att nedprioritera denna patientgrupp kommer att innebära risker både för patienter och omgivning. Vi vill inte se att senaste årens händelser med psykiskt sjuka patienter som ej blivit fullgott omhändertagna upprepas här på Gotland, säger Gotlands läkarförening som tycker att beslutet ska omprövas..
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om