Indelning av EU- fonder<br> drabbar ön

Vid årsskiftet byter Gotland strukturfond. Mål 2 öarna försvinner och Gotland flyttar till Mål 2 Småland och öarna

Gotland2006-12-15 06:00
Fonden har mer än dubbelt så mycket pengar - 534 miljoner kronor att fördela under sex år.
Men trots den stora kassan är Gotlands sötebrödsdagar över. Sett till invånarantalet är den nya regionen nio gånger så stor och Gotland utgör bara en liten del.
De senaste åren har Gotland tillhört Mål 2 öarna, en strukturfond som 2000- 2006 haft 265 miljoner kronor att fördela. Fonden riktade sig till Gotland och öar utan fast landförbindelse i södra Sverige.
Sett till befolkningen utgjorde Gotland med drygt 57 000 invånare nästan två tredjedelar av regionen, och det storleksförhållandet har även fördelningen av pengar haft.
EU-pengarna har bland att gått till kongresshallen (30 miljoner kronor), som är Mål 2 Öarnas största satsning. Men även tillkomsten av Kustateljén, Baltic Art Center, Gotland Interactive Park, Roma Kungsgård, folkhögskolan i Fårösund, Vikingaön, en rad högskoleprojekt, kultursatsningar och turismprojekt har skett med hjälp av stödpengar från Mål 2 Öarna. Hela listan omfattar omkring 130 projekt.

Lokalt sekretariat
- Indelningen med öarna i en region var en stor tillgång för Gotland. Målen blev klara och tydliga. Även organisationen med ett lokalt sekretariat som beredde ärendena har fungerat mycket bra, säger länsrådet Anders Granat som varit en av Gotlands tre ledamöter i Mål 2 öarnas strukturfondsdelegation.
Även Hans Klintbom (c), som tillsammans med Jan Lundgren (s) och Anders Granat representerat Gotland i strukturfondsdelegationen (som fattat beslut om stöd) tycker att ö-regionen var lyckosam:
- Gotland hade två tredjedelar av befolkningen och fick lika stor del av bidragen. Det blev mycket pengar.

Ny regionindelning
Från årsskiftet börjar en ny budgetperiod i EU och då gäller även en ny regionindelning. Gotland och Öland bildar region tillsammans med Småland (Kalmar, Jönköpings och Kronobergs län) - en indelning som bland annat Statistiska Centralbyrån använder när landet delas in i större regioner. Indelningen passar kanske bra för statistiker, men sämre när det gäller regional utveckling.
- Vi har förvisso färjeförbindelse med Oskarshamn, men de flesta förbindelserna leder till Stockholm, säger Anders Granat som dock ser vissa fördelar med den nya indelningen.
- Om vi ingått i Stockholmsregionen hade vi varit ännu mindre. Nu tror jag att vi kan bli en tydlig part i regionen.

34 kommuner
Den nya regionen omfattar 34 kommuner och får cirka 800 000 invånare. Från att ha utgjort nära två tredjedelar av Mål 2 öarna krymper Gotland till att utgöra sju procent av den nya regionens befolkningsunderlag.
EU har på senare tid fått nya medlemsländer som är i större behov av stöd. Stödet till Sverige minskar därmed med fyra miljarder kronor, bland annat genom att mål 1-områdena i norra landet försvinner.
Mål 2 Småland och öarna har en budget på 534 miljoner kronor, dubbelt så stor som Mål 2 Öarna hade. Fördelat per capita blir bilden en helt annat. Budgeten för Mål 2 Öarna var nära 3 000 kronor per capita. I den nya regionen är den cirka 670 kronor.
Mål 2 Öarna fördelade bidrag i förhållande till öarnas invånarantal. Nu hoppas Hans Klintbom att man frångår den principen, men båda han och Anders Granat räknar med att stödet till Gotland kommer att minska.
- Jag tror att det i första hand kommer att gå ut över mindre projekt, säger Anders Granat.

Inget sekretariat?
Mål 2 öarna har ett beredningssekretariat på Gotland för handläggningen av ansökningar från ön. Inför den nya budgetperioden tänker sig Nutek, som är förvaltningsmyndighet, att beredningssekretariaten ska bort.
All handläggning ska göras av Nuteks kontor, för Mål 2 Småland och öarna innebär det att alla ärenden behandlas i Jönköping. Det förslaget har Gotland och Kalmar protesterat mot, men regeringen har inte fattat något beslut.
- Jag tycker det är viktigt att beredningen av de gotländska ansökningarna kan göras på Gotland. Om Nutek lägger ner sekretariaten bör kommunen överväga att själv bekosta ett kontor, säger Hans Klintbom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om