Imse Vimse i internationell medvind: Exporten har ökat 500 procent på fem år

500 procent.
Så mycket har företaget Imse Vimse ökat sin export med på fem år.
Något som nu innebär att företagets tygblöjor når marknader allt från Nya Zeeland till Hawaii.
Kvalitetstänkandet sätts främst och målet är högt:
­ Vi har bestämt oss för att våra produkter ska vara bland världens bästa.

Gotland2003-04-09 04:00
Exportsatsningen började på allvar 1992, berättar det Visbybaserade företagets vd Marie Walleberg.
­ Vi hade hållit på i 15 år och i början importerade vi tygblöjor från Kina och Japan. Men -92 började det bli svårt. Det blev darr i den svenska ekonomin och kronan sjönk vilket medförde att våra produkter blev 50-70 procent dyrare.
1994 och -95 sjönk dessutom barnafödandet här och då krympte den svenska och nordiska marknaden.
­ Det var ohållbart och samtidigt började miljöaspekten diskuteras allt mer och där vi satsat på en miljövänlig profil.
Lösningen blev att företaget bestämde sig för att själva producera och sedan försöka sälja. Man tog fram en egen produkt som därmed helt kunde kvalitetsstyras. Ett eget varumärke, Bumpy, skapades för den internationella marknaden.
<span class=MR>Baltproduktion</span>
Själva produktionen förlades till en fabrik i Lettland, något som emanerade från ett Sida-projekt som Gotlandsföretaget kommit in under. Materialet tas hem för stickprovskontroller, sedan skärs det upp i modeller varefter allting sys i Lettland. Varpå den färdiga produkten återvänder till Gotland, där tre personer arbetar, för vidare spridning över världen.
­ Sex till sju personer jobbar enbart åt oss i Lettlandsfabriken, de har faktiskt en särskild Imse Vimse-avdelning. Det är en bra samarbetspartner och fabriken är fräschare än många i Sverige.
En satsning som kom i gång på allvar 1998 och då Marie Walleberg också var över i omgångar och verkade på plats i Lettland.
Ett direkt resultat av nysatsningen blev att man kom in på den stora amerikanska marknaden.
­ Det finns många väldigt små företag där men eftersom de jobbar via internet så kan de ändå sälja jättemycket över landet.
I samband med att företaget beslutade om exportsatsningen gick Marie Walleberg också med i diskussionsgrupper på nätet. En som handlade om blöjor och tygblöjor gav 80-90 mail per dag.
­ Jag läste dem konsekvent. Jag kunde inte göra reklam inom gruppen men kunde tala om vem jag var. Till slut blev en nyfiken och ville ha ensamrätten i USA. Det gick jättebra, på sex månader lyckades de väl och därefter stod fler företag på tur.
<span class=MR>Exporten</span>
I dag exporterar man förutom till USA även till Kanada, Nya Zeeland, Japan, Sydkorea, Ryssland, Tyskland, England, Irland, Frankrike, Italien, Luxemburg samt Norge, Finland och Danmark.
Någon inbrytning på ytterligare marknader förbereds inte för närvarande.
­ USA räcker till, det ökar hela tiden. I Europa går England mycket bra, där har vi en bra grossist. I Tyskland är det dock ganska trögt, trots att de är för miljövänliga produkter och att vi hållit på längst där.
Marknadsföring sker främst via fackmässor eller nätet, det skiljer mellan olika länder.
­ Vi har ställt ut på ekologiska barnmässor i Tyskland och på traditionella i England. I Sverige finns en barnfackhandelsmässa. I USA däremot är det inga mässor utan internet som gäller.
Imse Vimse konkurrerar via kvalitet, inte prismässigt.
­ Vi har bestämt oss för att våra produkter ska vara en av världens bästa. Och nu finns vi med bland dem som vi sett som svåra konkurrenter tidigare. Det finns fem seriösa som jag tycker är riktigt bra, i övrigt är det lågprisalternativ och vi är ingen lågprisprodukt.
Tygblöjorna är fortfarande basen hos Imse Vimse. Men man har också börjat med andra hygienvaror som amningsprodukter, badbyxor för bebisar, dambindor, ekologisk bomull samt nykomlingen franska tvålar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om