Igelkottarna har vaknat

Hemma hos Carina Kristiansson i Hemse har åtta små igelkottar fått övervintra. Nu har de vaknat ur sin vintersömn.

Iglekottpojken Prinsessan (det visade sig vara en kille) hittades med skalperad hjässa. Lotta Persson lyckades sy ihop huvudet och ungen klarade sig bra.

Iglekottpojken Prinsessan (det visade sig vara en kille) hittades med skalperad hjässa. Lotta Persson lyckades sy ihop huvudet och ungen klarade sig bra.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2014-05-01 08:00

– De var för små i höstas för att hitta egna iden. Vårt mål är annars att alla ska gå ut på hösten, säger Carina Kristiansson, Gotlands igelkottfond, som har ett "kottehotell" i sin trädgård.

Det finns många faror för kottarna, som exempelvis hundar, bilar, råttgift, bandymål och jordgubbsnät. Så här års är det också många som eldar löv och ris i sina trädgårdar.

– Det är viktigt att kolla att man inte eldar upp någon kotte, antingen att man flyttar högen innan man eldar den eller söker igenom den noga.

Sedan 2011 har Gotlands igelkottfond haft en jourtelefon, ”Kottelinjen”, dit allmänheten kan vända sig med frågor om igelkottar. Det är alltid någon som svarar, förklarar Carina Kristiansson.

– Det ringer faktiskt folk från hela landet, de googlar och hittar den här telefonen. Vi hjälper självklart till och talar om var det finns rehabiliterare i deras närhet.

Det är tillåtet att ta hand om vilda djur i 48 timmar, därefter måste djuret lämnas till behörig personal om det behöver mer vård. Carina Kristiansson är utbildad viltrehabiliterare vid KFV, Katastrofhjälpen för fågel och vilt. Det är ett måste för att få ta hand om sjuka, skadade eller övergivna vilda djur.

– Ser man en kotte som ligger i solen på dagen så ska man börja fundera, för de är nattdjur. Är den skadad eller har fluglarver på sig ska man ringa direkt till oss.

Mat, värme och vätska kan göra underverk och ibland räcker det med en liten insats för att kotten ska pigga på sig och klara sig själv.

Så kan du hjälpa igelkottarna

Se till att igelkottarna alltid har vatten i trädgården

Ha gärna lite honung i vattnet, det kan kicka igång svaga eller uttorkad e djur

Mata gärna med kattmat, både blött och torrt går bra, eller äggula

Hittar du en igelkotte i solen så flytta den till skuggan och kontrollera att den äter och dricker

Är kotten kall fyll en pet-flaska med varmt vatten och linda in i en handduk

Ta bara in igelkotten om den är mycket dålig

Lägg igelkotten i en kartong och täck över med en handduk

Är djuret skadat, svagt och inte äter ring Kottelinjen 072-700 65 00

Gotlands igelkottfond är en ideell förening som gärna tar emot ekonomiska bidrag

Om du hittar skadade eller övergivna igelkottar ring Kottelinjen: 072-700 65 00

Mer info: gotlandsigelkottfond.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om