Ida Sjöstedts designkläder tar form på ön
Lekfulla och kitschiga skapelser får liv på ateljéns tillskärarbord i Lojsta. För klädskaparen Ida Sjöstedt och sömmerskan Margareta Jakobsson tillhör det vardagen, men för innefolket i storstäderna betyder det - det mesta.
Klädskapare. Ida Sjöstedts plagg får liv på tillskärarbordet i Lojsta. Foto: Jaquline Soares
Foto: Tillfälliga Fotografer
Modet blir något kul i stället för ett måste.
Ida föddes 1976 i Stockholm. Vid 20 års ålder flyttade hon till London för att 2000 ta sin examen i modedesign vid Westminster University. Ett år senare var hon tillbaka i Sverige och i augusti samma år visade hon sin första kollektion på Stockholm Fashion Week.
Ida Sjöstedts kollektioner är regelbundet representerade på Stockholm Fashion Week liksom på modemässan Prét-a-Porter i Paris.
Sedan slutet av 90-talet har hon varit verksam på Gotland. På dåvarande Gutetexil sydde Ida upp sina badkollektioner, och där inledde hon också kontakterna med sin nuvarande sömmerska, Margareta Jakobsson.
Sedan dess har de följts åt.
Ironisk elegans
Jag kontaktade Ida en eftermiddag för att få veta lite mera om vad som pågår hos en av Sveriges mest "hypade" klädskapare. Själv beskriver hon sina kläder som "tasteful kitsch" eller "tongue-in cheek elegance" (smakfull kitsch och ironisk elegans). Det låter spännande, men vad innebär det egentligen?
Hur kommunicerar man ut ironisk elegans i ett plagg?
- Jag vill skapa feminina och romantiska kläder med glimten i ögat, förklarar Ida. Feminint mode i den klichéartade bemärkelsen rysch-pysch och glitter är något som jag dras till i mitt skapande, men utmaningen är att skapa en balans så att det blir smakfullt och lekfullt på samma gång.
- Jag tror att alla kvinnor som vill kan vara vackra och sexiga. Många bär mina kläder när de vill känna sig extra fina som exempelvis på studenten eller bröllop, säger hon.
- Sexiga och vackra kvinnor finns faktiskt överallt.
Mae West
När man ser Idas kollektioner och de kläder hon skapar dras tankarna till 60-, 70- och 80-talens ikoner som Marlene Dietrich, Marilyn Monroe och Mae West, men även till soul- och popartister som Prince and the Revolution och Madonna.
Men tycker du att man i vår tid kan påstå att filmstjärnor från den tiden är kitschiga?
- Jag tycker inte att man kan generalisera på det viset. Men visst, glitter och glamour som vi väl såg mer av på den tiden förknippas ju ofta med kitsch.
Sin inspiration hämtar hon från i stort alla möjliga platser och sammanhang. Det kan vara tv-serier, böcker, konst och popkulturella fenomen. Eller Disney-prinsessor, isdans, tv-serierna Twin Peaks och Dallas, författaren Bret Easton Ellis eller Paris.
Gotlandskarriär
I modevärldens sammanhang diskuteras ibland svenska klädskapares kvaliteter, och ofta hör man hur de bemöts utomlands som fantastiska på framförallt tillskärning.
Vad har du och vad har du inte gemensamt med exempelvis Hope, Whyred och Acne för att namnge några andra svenska modeskapare?
- Gemensamt för de flesta svenska märken är nog att vi har en stil som inte är så överdekorerad och som ofta har grunden i funktion. Även om min design är mer festlig, feminin och färgglad än de andra du nämnde så kan jag ändå känna att jag delar de tidigare nämnda likheterna.
Idas Gotlandskarriär började med badkollektioner på dåvarande Gute textil. Till varje vårkollektion lanseras fortfarande en serie med badkläder.
-Jag jobbar alltid med en bredd i mina kollektioner, med klänningar, toppar, kappor, kjolar och byxor som bas. På vintern kompletterar jag ofta med päls och tyngre ytterplagg, och på sommaren med badkläder. Jag älskar själv badkläder och äger säkert ett 20-tal bikinis, så det känns naturligt att designa badkläder som är lika fina i sig som exempelvis en klänning.
För Ida Sjöstedt styrs valet av material uteslutande av vad som passar bäst för just det plagg som hon ska göra. I sina kollektioner använder hon alltid material som helsiden, viskos, ull och bomull exempelvis.
- Nuförtiden finns det syntettyger som är minst lika bra som naturmaterial men återigen - jag använder det material som är lämpat bäst för en viss modell. De som använder sig av äkta päls brukar ofta påstå att syntetpäls är sämre för miljön och så vidare.
Men frågan om produktionsvillkoren är en het debatt i dag och Ida medger att hon ställs inför dilemman.
- Man kan vrida och vända på den etiska, ekologiska frågan hur mycket som helst. Men så länge man producerar kläder är det extremt svårt att ha koll på miljöaspekten i varje led. Jag närproducerar så gott det går i Sverige och Litauen, så ur den aspekten är mitt företag ingen stor miljöbov.
- Min försäljning är dessutom mestadels i Sverige och till liten del i Europa. Återigen - det är svårt att kontrollera hur och var varje material, tråd och knapp är tillverkad - men jag vet att de som jobbar för mig med produktion etcetera har okej arbetsvillkor, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!