I Väskinde bestämde sig församlingen ändå för att hålla en egen examensandakt - i kyrkan.
När Väskinde skola valde att flytta firandet till kvällen innan den riktiga skolavslutningsdagen, passade man också på att flytta avslutningen från kyrkan till skolgården. Där samlades barn och föräldrar i går kväll.
- Det kan säkert bli bra här på skolgården också, men många föräldrar är lite besvikna. Jag tyckte också att det kändes lite snopet, för kyrkan är ju en del av bygden, säger Görel Robsarve som har barn på skolan och jobbar som informatör vid Väskinde församling.
Prästen Martina Åkeson Wollbo tyckte också att det var lite synd att traditionen med skolavslutning i kyrkan försvann. Det var länge sedan hon kunde läsa välsignelsen för barn på skoltid, men hon tycker att det har varit fint att ha skolavslutningen i kyrkorummet.
Av den anledningen valde Väskinde församling att ha en egen examensandakt efter skolans avslutning i går kväll.
Kyrkligt komplement
Martina vill att andakten ska vara ett komplement och inte konkurrera med den vanliga avslutningen. Det är ingen konflikt mellan skolan och kyrkan, betonar hon.
Hon tycker själv att det finns en poäng med att skolavslutningar är icke-konfessionella och öppna för alla.
- I början tyckte jag att det var konstigt att jag inte fick be och välsigna, men jag förstår tanken. På skoltid ska det vara religiöst obundet och neutralt, säger Martina Åkeson Wollbo.
Eftersom examensandakten i går kväll låg utanför skoltid var det nu fritt fram för kyrkan lägga upp ett helt eget program.
- Nu får jag be en bön prata om Jesus hur mycket jag vill, skrattar Martina Åkeson Wollbo.
Skolverket har formulerat riktlinjer för hur skolavslutningar ska firas i den svenska skolan. Den får hållas i kyrkan, men den får inte innehålla religiösa inslag.
Tydligare
Per-Olof Sahlberg, som är tillförordnad skoldirektör, tycker att det är bra att Skolverket har slagit fast vad som gäller. Med tydliga regler vågar skolorna utforma en skolavslutning som passar just dem.
- Av rädsla för att göra fel vågar man inte göra någonting. Nu vet vi att avslutningen måste utformas på skolans villkor och inte inte innehålla konfessionella inslag. Det är viktigt. Jag är själv frikyrkopastor i min privata sfär, men skolan ska vara en skola för alla, säger Per-Olof Sahlberg.
Vid en rundringning till de gotländska skolorna som GA har gjort, framkommer att de flesta inte har sin avslutning i kyrkan. Några skolor har aldrig haft den traditionen, andra har flyttat ut på senare år för att alla ska kunna vara med.
Stånga skola är en av dem som har bytt plats för sin skolavslutning. Rektorn Jerker Eneqvist välkomnar nya traditioner, men tycker samtidigt att det är lite synd att man inte använder kyrkorummet:
- Kyrkan har ju varit en mötesplats i tusen år.
Psalmen "Den blomstertid nu kommer" håller fortfarande ställningarna. Den har ett kristet budskap, men Skolverket ser psalmen som ett kulturarv och därför kan den sjungas på skoltid.
På skolan i Stenkyrka är den nog ändå på väg ut, berättar läraren Sabine Buskas:
- Vi sjunger den i år, men det blir nog sista gången. "Den blomstertid" är tradition för de vuxna, inte för barnen.