I Väskinde firade man examen två gånger

Bön får inte förekomma och "Den blomstertid" är ingen självklarhet. Mer än hälften av skolorna väljer en icke-kyrklig avslutning, visar GA:s granskning.

Görel Robsarve. Hon är förälder och jobbar som informatör åt församlingen. Hon märkte att flera föräldrar blev besvikna när skolavslutningen flyttade ut från kyrkan.

Görel Robsarve. Hon är förälder och jobbar som informatör åt församlingen. Hon märkte att flera föräldrar blev besvikna när skolavslutningen flyttade ut från kyrkan.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2011-06-16 04:00

I Väskinde bestämde sig församlingen ändå för att hålla en egen examensandakt - i kyrkan.

När Väskinde skola valde att flytta firandet till kvällen innan den riktiga skolavslutningsdagen, passade man också på att flytta avslutningen från kyrkan till skolgården. Där samlades barn och föräldrar i går kväll.

- Det kan säkert bli bra här på skolgården också, men många föräldrar är lite besvikna. Jag tyckte också att det kändes lite snopet, för kyrkan är ju en del av bygden, säger Görel Robsarve som har barn på skolan och jobbar som informatör vid Väskinde församling.

Prästen Martina Åkeson Wollbo tyckte också att det var lite synd att traditionen med skolavslutning i kyrkan försvann. Det var länge sedan hon kunde läsa välsignelsen för barn på skoltid, men hon tycker att det har varit fint att ha skolavslutningen i kyrkorummet.

Av den anledningen valde Väskinde församling att ha en egen examensandakt efter skolans avslutning i går kväll.


Kyrkligt komplement
Martina vill att andakten ska vara ett komplement och inte konkurrera med den vanliga avslutningen. Det är ingen konflikt mellan skolan och kyrkan, betonar hon.

Hon tycker själv att det finns en poäng med att skolavslutningar är icke-konfessionella och öppna för alla.

- I början tyckte jag att det var konstigt att jag inte fick be och välsigna, men jag förstår tanken. På skoltid ska det vara religiöst obundet och neutralt, säger Martina Åkeson Wollbo.

Eftersom examensandakten i går kväll låg utanför skoltid var det nu fritt fram för kyrkan lägga upp ett helt eget program.

- Nu får jag be en bön prata om Jesus hur mycket jag vill, skrattar Martina Åkeson Wollbo.

Skolverket har formulerat riktlinjer för hur skolavslutningar ska firas i den svenska skolan. Den får hållas i kyrkan, men den får inte innehålla religiösa inslag.


Tydligare
Per-Olof Sahlberg, som är tillförordnad skoldirektör, tycker att det är bra att Skolverket har slagit fast vad som gäller. Med tydliga regler vågar skolorna utforma en skolavslutning som passar just dem.

- Av rädsla för att göra fel vågar man inte göra någonting. Nu vet vi att avslutningen måste utformas på skolans villkor och inte inte innehålla konfessionella inslag. Det är viktigt. Jag är själv frikyrkopastor i min privata sfär, men skolan ska vara en skola för alla, säger Per-Olof Sahlberg.

Vid en rundringning till de gotländska skolorna som GA har gjort, framkommer att de flesta inte har sin avslutning i kyrkan. Några skolor har aldrig haft den traditionen, andra har flyttat ut på senare år för att alla ska kunna vara med.

Stånga skola är en av dem som har bytt plats för sin skolavslutning. Rektorn Jerker Eneqvist välkomnar nya traditioner, men tycker samtidigt att det är lite synd att man inte använder kyrkorummet:

- Kyrkan har ju varit en mötesplats i tusen år.

Psalmen "Den blomstertid nu kommer" håller fortfarande ställningarna. Den har ett kristet budskap, men Skolverket ser psalmen som ett kulturarv och därför kan den sjungas på skoltid.

På skolan i Stenkyrka är den nog ändå på väg ut, berättar läraren Sabine Buskas:

- Vi sjunger den i år, men det blir nog sista gången. "Den blomstertid" är tradition för de vuxna, inte för barnen.

Fårösund: Firar i Bunge kyrka utan präst, men med både "Den blomstertid" och "I denna ljuva sommartid".

Lärbro: Firade i går kväll i prästänget vid skolan. "Den blomstertid" hör till programmet.

Fole skola: Firar i dag i kyrkan. Prästen talar, men leder ingen bön. Skolan har utformat hela sångprogrammet

Stenkyrka: Firar traditionsenligt i änget. Ingen präst på plats. Programmet avslutas (förmodligen för sista gången) med "Den blomstertid".

Solklintskolan: Högstadiet samlas i matsalen till ett sångprogram där "Den blomstertid" ingår. De yngre barnen samlas på skolgården.

Gråboskolan: Firar på skolgården idag. Ingen präst, men "Blomstertid" blir det.

Humlegårdsskolan och Alléskolan: Firar sin avslutning i Pingstkyrkan i dag.

Norrbackaskolan: Har skolavslutning i Domkyrkan i dag, därefter picknick i Östergravar.

Solbergaskolan: Skolavslutning med både psalmer och andra sånger i Almedalen i dag.

Södervärnskolan: Traditionsenlig skolavslutning i Visborgskyrkan i dag med de vanliga sommarpsalmerna, men utan bön.

Terra nova skolan: Firar traditionsenligt på skolgården utan präst. "Den blomstertid" finns på programmet.

Romaskolan: Firar vid Kungsgården. I går kväll slutade de yngre barnen, i dag är det avslutning för högstadiet. Ingen präst, men alla sjunger "Den blomstertid".

Mattisskolan: Avslutning vid Halla skola. Ingen präst.

Dalhems skola: Avslutning på skolgården med uppträdande och mat. Ingen präst, "Den blomstertid" brukar ingå i programmet.

Endre skola: Föräldraföreningen har förlagt årets firande till Hejdeby, utomhus i närheten av kyrkan.

Vänge skola: Firade avslutning i går kväll i kyrkan. Prästen medverkade, men ledde ingen bön. Den blomstertid ingår i programmet.

Kräklingbo skola: Firar i dag i prästänget. Ingen präst. Alla sjunger "Den blomsterid".

Klinteskolan: Högstadiet firar på Rondo och sjunger inte "Den blomstertid". De yngre firar på skolgården. Ingen präst medverkar.

Eskelhem skola: Firade på idrottsplatsen och i bygdegården i tisdags. Ingen präst, men första versen av Den blomstertid ingick i programmet.

Hogrän skola: Firar i dag i kyrkan med präst, men utan bön. Här sjungs första versen av "Den blomstertid".

Sanda skola: Firar i kyrkan i dag. Prästen är med, men det blir ingen bön eller välsignelse. "Den blomstertid" sjungs tillsammans.

Högbyskolan: Högstadiet firar i gröngräset på skolgården. Ingen präst på plats. Samlingen avslutas med "Den blomstertid".

Garda skola: Firade i prästänget i går kväll med prästen på plats. Alla sjunger Den blomstertid.

Stånga skola: Firar sedan några år tillbaks på skolgården. Församlingens kantor medverkar tillsammans med kyrkans barnkör. Alla sjunger "Den blomstertid" och "I denna ljuva sommartid".

Havdhem skola: Firade i går kväll på Lagerlingen. Ingen präst på plats, men man sjöng "Den blomstertid" tillsammans.

Öja skola: Firar med präst i Öja kyrka, men utan konfessionella inslag. Alla sjunger "Den blomstertid".

Fotnot: GA har inte kunnat komma i kontakt med personalen på alla kommunala skolor, därför saknas några skolor i listan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om