I valet och kvalet - blått eller rött ?
Dan före dan före valdagen. Tveksamma väljare velar mellan valstugorna på Öster centrum. Politikerna bedriver röstfiske in i det sista med hjälp av vässade argument och läckra karameller.
- Jag röstade vänster, säger Ludde Gottberg som tycker att centers godis smakar gott ändå.
Centerpartiet Per-Olof Jacobsson från Näs som står i stugan verkar inte ta illa upp.
Vad frågar folk om?
- De vill ofta ha svar på en speciell fråga. De funderar på något och vi får reda ut hur centerpartiet ställer sig, Per-Olof Jacobsson.
Det är lunchtid men ingen folkrusning. Människor spatserar lugnt i centrum. Några få lutar sig in i stugorna för att säga hej eller få svar på sina frågor innan de gör sitt val. Andra handlar i affärerna inför helgen.
Valt rött har Laila Bjerkhög gjort när hon valde vin på systembolaget. Vad hon väljer för politiskt färg vill hon inte tala om.
- Jag tvekade först mellan partierna som finns inom samma block. Jag har alltid tidigare röstat på samma parti men i år blir det ett nytt, berättar hon.
Senap eller ketchup."Korvgubben" Mats Löwenborg står mitt i den politiska hetluften och säljer kokta med bröd.
- Jag har redan röstat. Passade på att rösta i förtid så slapp jag bli påverkad, skojar han.
- Det var inga svårigheter att välja parti. Jag är uppväxt med en visst politiskt tänkande. En politiker försökte övertala mig häromdagen att rösta på ett annat parti. Försent, sa jag, jag har ju redan röstat. Då fick jag veta att om man förtidsröstar kan man ändra sig på valdagen och rösta på något annat. Men jag har bestämt mig.
De röster som lämnas i förtid räknas i efter söndagens val. Därför gäller den röst som lämnas på valdagen framför eventuell förtidsröst.
Inne vid Coop Forum ringlar kön till postkontoret. Många har valkuvert i nävarna. Drygt 9000 gotlänningar förtidsröstade i torsdags. Det är är drygt 2500 personer fler än vid samma veckodag valåret 2002. Postpersonalen har haft fullt upp denna vecka med att hinna med både den vanliga servicen och förtidsröstare.
Vet du att du kan ändra dig på söndag?
- Nej, säger Linnea Hempel som också väljer att förtidsrösta.
- Jag kommer inte att ändra mig, fortsätter hon.
Där folk vanligtvist brukar fundera över att kryssa i rätta tipsraden eller köpa trisslotter finns det nu också plats för bås och valsedlar med kryss för personval. Det gäller att satsa på rätt häst.
Daniela Borquez ser osäker ut när hon står och väljer bland valsedlarna. Är det svårt att välja?
- Mycket, mycket svårt att välja parti. Det är andra gången jag röstar.Första gången blev jag påverkad av mina föräldrarna men nu ska jag välja själv. Alla politiker säger så mycket men lovar för lite. Jag går efter vad de säger om studenternas levnadsvillkor. Vilka som vill höja studiemedlet mest - de får min röst.
På en bänk sitter Kobra Arayesh med sin lille son Darin. Hon har varit fem år i Sverige och blev svensk medborgare i augusti. Senast 30 dagar innan valdagen måste en invandrare ha fått sitt medborgarskap för att kunna rösta i riksdagsvalet. För att rösta i kommunalvalet måste en person med utomeuropeiskt medborgarskap ha varit folkbokförd i Sverige i minst tre år.
- Jag får inte rösta ännu. Men om jag fick skulle jag rösta på socialdemokraterna. Sossarna verkar ha respekt för folk från andra länder. Men jag känner inte till vad de andra partierna står för, erkänner hon.
Hanne Ahlin vet inte vad han ska rösta på. Ändå ska han strax gå bakom valbåset för att välja.
- Det vet jag om tio minuter. Det har varit svårt denna gång eftersom partierna sysslat med pajkastning. Jag tycker sossarna har blivit slöa. Jag ska rösta ideologiskt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!