"I sagans skog kan nästan allting hända ...och nästan allting händer också där"

Viveka Falck ställer i ordning i Skogsgäntan i Hemse. Här omges bordet av stolar som blivit rävar, kaniner, lodjur och älgar.

Viveka Falck ställer i ordning i Skogsgäntan i Hemse. Här omges bordet av stolar som blivit rävar, kaniner, lodjur och älgar.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-01-19 04:00
Minns du tystnaden på din barndoms bibliotek?
- Schhhhh! Vi är på bib-lio-teket nu!
Skolklassen stelnade till och tassade försiktigt fram till hyllorna med gröna, röda och blå bokryggar. Viskande letade vi oss fram till nya bänkböcker.
Det där hyschandet är historia nu. Visst ska biblioteket vara en plats där man ska kunna finna läsro, men framför allt är det en plats där man vill förmedla läslust. När förskoleklassen från Öja skola och förskolebarnen från Lärkan krånglar sig ur sina overaller i hallen på Burgsviks bibliotek får det vara lite buller och bång. Anita Widén hyschar inte på barnen. Det här är deras stund.
- Om barnen får vara mycket på biblioteket och om de trivs här så kommer de också att bli biblioteksbesökare i framtiden, förklarar hon.
- Biblioteket är allmänhetens vardagsrum och hit måste också barn känna sig välkomna. Det gör man när man kommer till en plats där man kan vara som man är och där man trivs, säger Karin Blomquist som är barnbokskonsulent på länsbiblioteket.

Läslusten kan tändas på många olika sätt. På Burgsviks bibliotek har det ända sedan 80-talet lästs sagor klockan halv tio varenda onsdagsförmiddag och ständigt sjösätts nya projekt för att förmedla böcker till alla familjer med barn. Men just nu genomförs en satsning som blir synlig för alla besökare på biblioteken. På nästan alla landsbygdsbibliotek omvandlas barnavdelningen från ett vuxenbibliotek i miniatyr till ett verkligt rum för barn.
I ett år har konstnärerna Kenneth Broström och Anette Blomberg arbetat med projektet som går under namnet "Fokus rummet" och så här långt har det lett till att Burgsviks bibliotek har fått en liten "savann", Roma bibliotek har fått en sagoskog och Hemse bibliotek har fyllts med skogens djur. Dessutom har barnavdelningarna på Almedalsbiblioteket, Gråbobiblioteket och Klintehamns bibliotek piffats upp med detaljer som nya stolar, skärmar och boksnurror. De äldre barnen har fått sitt på Säves bibliotek. Där har tolv anonyma studierum fått en rejäl ansiktslyftning med sprakande färger och nya konstverk.
Innan Anita Widén tar plats med sagoboken i rokokosoffan med elefanter och tigrar visar hon oss runt i barnens nya rum i Burgsvik: I hörnet står en hydda där man kan krypa in och läsa. Bokhyllorna är giraffer och zebror, de gamla barnstolarna har med öron och svansar förvandlats till zebror, elefanter och lejon. På golvet ligger en lejonfäll i syntet och över hela härligheten vajar stora palmblad.
- Det känns aldrig tomt här inne, skrattar Anita.
Satsningen har givit resultat. Barnen gillar sitt nya rum. Det kan vara kö in till hyddan och upp i soffan. Och fler barn än tidigare kommer till biblioteket till biblioteket på fritiden tillsammans med sina föräldrar. Det här är en miljö där man trivs och tycker om att vara.

Burgsviks bibliotek var först ut i satsningen på rummet och Karin Blomquist på länsbiblioteket är glad över att man har fått möjlighet att genomföra det här projektet. Barnbiblioteket är viktigt, det tycker alla och överallt har man försökt att göra barnens rum lite trevligt och roligt. När Gotland gick med i ett stort nationellt projekt för barnbiblioteksutveckling ville många gotländska bibliotekarier satsa på just rummet.
- Personalen gör fina barnavdelningar. Alla har idéer. Men det ska till tid och ork också och dessutom är budgeten är begränsad, förklarar Karin Blomquist.
Med stöd från Kulturrådet kunde länsbiblioteket koppla in scenografen Hugo Catolino och ta ett större grepp om miljön på de gotländska barnbiblioteken. Personalen gjorde studiebesök på "Rum för barn" på Kulturhuset i Stockholm där man verkligen har satsat på rummen och utformat dem efter barnens behov i olika åldrar. Här finns kojor att krypa in och gömma sig i och märkliga ting att titta på. Satsningen på Kulturhusets bibliotek har blivit riktigt lyckad och besökstrycket är numera så högt att man av säkerhetsskäl ibland måste stoppa nya besökare. För att det inte ska bli kö i dörren har biblioteket satt upp ett trafikljus i fönstret ut mot Sergels torg där man på håll kan se om det lyser rött och är fullt eller om det är är grönt att kliva på.
Kulturhusets satsning möjliggjordes med stora sponsormedel från ett företag. På de gotländska biblioteken har man betydligt mindre resurser att röra sig med, men med länsbibliotekets egna medel och tillskott från Kulturrådet och barn- och utbildningsförvaltningen, så kunde man få fart på projektet Fokus Rummet.
Fokus Rummet är ett verkligt lågbudgetprojekt. När konstnärerna Anette Blomberg och Kenneth Broström tar sig an ett projekt utgår de från de möbler som redan finns i barnrummen och kompletterar sedan med loppisfynd och en rejäl dos kreativitet. De små barnstolarna som redan har flera decennier på nacken har målats om och försetts med öron och svansar. Gamla ruffiga sagosoffor som varit på väg mot tippen har fått nytt liv. Återvinningen bottnar i brist på pengar men ute på biblioteken uppskattar man att se gammalt omvandlas till nytt.
- Det är roligt är att de är så återvinningsbenägna, tycker Viveka Falck på biblioteket i Hemse, där sagosoffan har fått lurvigt bruna kuddar och blivit en björn

På biblioteket i Roma är temat "sagans skog". Lennart Hellsings dikt har textats på väggen:
"I sagans skog där snurrar sagans slända och spinner tråd som blank som solen är.
I sagans skog kan nästan allting hända och nästan allting händer också där".

Här dansar älvor på rullgardinen i fönstret. Det runda bordet är målat som en tjärn. Pärldraperier har blivit till strilande sommarregn.
- Kenneth och Anette är otroliga på att hitta på, konstaterar Karin Blomquist.
Ellinor Bergfasth som har haft ansvar för barnavdelningen i Roma är glad över att konstnärerna lyckades skapa en regnbåge av rörisolering:
- Jag ville ha en regnbåge, för vid slutet på den hittar man ju skatten, förklarar hon.
Och mycket riktigt. Vid regnbågens slut står en skattkista där man ska kunna hitta en bokskatt!

Vi hälsar på hos Kenneth Broström och Anette Blomberg - konstnärerna som ser till så att "nästan allting" händer. De är just nu inbegripna i nästa projekt. Fårösunds bibliotek ska få ett Hellsing-rum och i Kenneths ateljé är Krakel Spektakel, Kusin Vitamin och den trekantiga gubben redan klara. Det runda bordet har målats med samma granna ränder som Krakels klubba och stolarna runt bordet har inspirerats av Herr Gurka.
Kenneth och Anette, som på andra håll har jobbat helt efter eget huvud, får här använda Poul Ströyers illustrationer som förlagor. Hellsings böcker är en rik källa att ösa ur. Både "Överstökerskan fru Östen" som stökar i sitt kök om hösten och "Harald Blåtand" och hans fränder som står på tå och borstar tänder, håller på att ta form här uppe i ateljén.
De har ett innehållsrikt och ganska slitsamt år bakom sig. Med minimal budget har de fått använda mycket kreativitet. Jobbet har också bestått i tunga och tidsödande grundarbeten, men detta försöker de nu att lägga över på andra så att de själva ska kunna ägna sig åt utformningen av så många bibliotek som möjligt. På tur efter Fårösund står biblioteken i Havdhem Slite och Garda och om det finns pengar till en fortsättning så kommer man att skapa nya världar på biblioteken i Klinte och Lärbro under nästa år.
Anette Blomberg ser särskilt mycket fram emot Havdhem. Här har bibliotekspersonalen beställt en traktor och den hoppas Anette kunna tillverka av riktig plåt och rasslande kedjor.

Fokus Rummet är en jättesatsning för öns barnbibliotek. Men tillbaka till kärnfrågan: Varför är det så viktigt att få in barnen till biblioteket och böckerna där?
- Man ska läsa för att det är roligt och spännande och för att man får möjligheten att kliva in i världar man inte visste fanns. Världen vidgas, ventiler öppnas. Och för att spegla sig själv i andras tankar, hitta någon som utmanar eller någon som är precis som jag själv.
Och speglar sig, det gör alla förskolebarnen på biblioteket i Burgsvik där Anita Widén läser sagan om "Fia och djuren på dagis". Anita läser och småpratar med barnen genom hela sagan och uppmärksamheten är total. Det är en skön stund för alla i rummet tills magin bryts med formeln "Snipp, snapp snut, så var sagan sluuut!".
Barnen krånglar på sig overallerna igen.
Anita går bort till utlåningsdisken.
Barnens bibliotek är tomt - så när som på elefanten och lejonet och zebran och girafferna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om