I morgon tas första spadtaget
Sent i går eftermiddag kom beskedet - processen ligger fast. Utlokaliseringen av Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar ska ske som planerat.I dag skriver generaldirektörerna Inger Liliequist och Ann Follin under hyresavtalet, och i morgon tas det första spadtaget på gamla A7-området.
Ett besked kunde komma under måndagen, eller kanske på tisdagsmorgonen - men om innehållet sades ingenting.
Så kom beskedet - regeringen tänker inte riva upp beslutet om en utlokalisering.
Nytillträdda kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth deklarerade redan första dagen på jobbet att hon var emot utlokaliseringen av Riksantikvarieämbetet. Ett pressmeddelande från ministern efter gårdagens beslut visar att frågan varit uppe på högsta nivå, och att Lena Adelsohn-Liljerot tvingats ge sig:
"Detta är främst en process som är initierad av socialdemokraterna under deras tid i regeringsställning. Nu har processen gått så pass långt att det finns risk för skadestånd om den skulle avbrytas. Vi regerar som en alliansregering och detta betyder att man får förhandla om vissa ärenden. Nu är det viktigt att man ser till att Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar inte tappar den kompetenta personal som finns och att de får arbetsro", säger hon i uttalandet.
I regeringen är det centerpartiet som ställt sig bakom den förra regeringens beslut om en utlokalisering.
Spadtag i morgon
Beslutet innebär att processen löper som planerat. I dag klockan 14.00 skriver de båda generaldirektörerna under ett sexårigt hyreskontraktet med hyresvärden Nordisk Renting.
- Det är skönt att vi fått ett besked så att vi kan flytta en del av vår verksamhet till Visby. Det är klart att det väckt mycket hopp hos personalen, men nu måste vi få arbetsro så att processen kan fortsätta. Vi är dock fortfarande oroliga för hur vi ska klara flytten ekonomiskt, säger riksantikvarie Inger Liliequist till TT.
Flygbiljetterna till Visby är bokade och i morgon förmiddag tar Inger Liliequist och Ann Follin de symboliska spadtag som markerar att arbetet kan sätta igång. Efter det bjuds de närvarande på snittar och dryck vid byggplatsen.
Lars Åkerberg, chef för Peab på Gotland, kan efter gårdagens besked äntligen andas ut. Han har aldrig varit med om något liknande tidigare. Ibland händer det att anbudsprocesser drar ut på tiden, men då har ingen tilldelats uppdraget. Den här gången fick Peab jobbet redan i början av sommaren, och sedan har turerna om utlokaliseringarna skulle rivas upp rullat fram och tillbaka.
Kontrakt redan skrivna
För Peab är det bra att äntligen ha fått besked. Man har redan kontrakterat Strängbetong som underleverantör. Företaget håller på med projektering och ska inom kort börja tillverka husets betongstommar.
Peab räknar med att sysselsätta ett 30-tal av sin anställda under två års tid med huset till Riksantikvarieämbetet och Rikstutställningar. Den 1 december nästa år ska Riksutställningar flytta in med ett 60-tal anställda och den 1 oktober 2008 kommer Riksantikvarieämbetet med cirka 140 personer.
- Tidsschemat är mycket pressat. Hade inte regeringen gett besked i går så hade det blivit svårt att hinna klart till den 1 december nästa år, säger Lars Åkerberg.
Peab räknar med att börja byggnadsarbetena redan den här veckan. Tidigare har kommunen ombesörjt rivning av de gamla husen på tomten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!