I morgon kommer förstärkningen
Än så länge tycks det inte vara någon överhängande fara för att oljan från grundstötta cementfartyget Polo M ska flyta in och förstöra den gotländska kusten mellan Gothemshammar och Östergarn.
Enligt Staffan Hultemar, pressansvarig på KBV 181 så kommer i morgon söndag ytterligare ett läktringsfartyg och då kan man läktra i större skala. Då återstår 120 kubikmeter olja att pumpa över från det grundstötta fartyget. Om vädret tillåter, så startar man i helgen också läktringen av den cement som finns ombord. Prognosen talar om sydlig vind 1-2 sekundmeter under helgen. Då talar mycket för att man kan slutföra all läktring.
? Om man lyckas klara att få bort allt från fartyget i helgen så kan man gissningsvis börja att försöka dra loss det grundstötta fartyget och bogsera bort henne under måndagen, säger Staffan Hultemar.
Ute vid haveristen
GA besökte i går Gothemshammar, där räddningstjänsten kämpade med att lägga ut fiberdukar för att skydda klapperstensstranden mot inflytande olja. Vi följde också med kustbevakningen ut till det havererade fartyget som står på grund på nio meters djup.
När kustbevakningens KBV 302 (hemmahörande i Vaxholm) ska ut och hämta en besättningsman på KBV 010, som ska hem och även leverera bränsle och lite mat till KBV 181, så får GA:s utsända följa med för att på nära håll se på det havererade fartyget Polo M. Längs babordssidan ligger kustbevakningens fartyg med numren 010 och 201 och läktrar olja och en bit ifrån finns även 181. Sammanlagt är alltså fyra kustbevakningsfartyg inblandade. Lägg därtill mindre snabbgående båtar.
Därute i bukten, rakt öster om Gothemshammar ligger hon, ett stort rostigt Nassau-registrerat fartyg lastat med cement från Slite. Hon står hårt på grund sedan stormen i tisdags. Runtom det 176 meter långa fartyget ligger länsar som kustbevakningen har lagt ut för att hindra oljan att sprida sig. Men tjockoljan sjunker lätt och kan sedan spridas och ta sig vidare trots länsarna. Nu har man lyckats få ut tillräckligt med tjockolja så att nästan ingenting mer läcker ut.
Men det är inte mycket av oljan man ser annat än enstaka oljeklumpar som flyter omkring och oljefilm på vattenytan. Också känner man doften av tjockoljan. Efterhand som man har läktrat över tillräckligt med olja så går ett fartyg in till Slite. Där hamnar oljan i slambilar som kör till Visby där oljan destrueras.
Räddningstjänstens oljebekämpningsbåt hittade dock tjockolja motsvarande fyra säckar på den lilla ön Majgu. Dit hade ett 40 meter långt oljebälte tagit sig.
Var finns 30 oljan?
Men innan man hann så långt som i går, så hade redan 30 ton tjockolja runnit ut i havet. Det är den uppgift som befälhavaren ombord på Polo M uppger fattades, innan läktingen påbörjades. Detta är vad räddningstjänsten har att utgå ifrån när det gäller risken för att stora delar av kusten mellan Gothemshammar och Östergarn ska kletas ner med tjockolja.
? Det här är ett ganska stort utsläpp. Tidigare har vi bara varit med om små i förhållande till detta. Det senaste beskedet vi har från kustbevakningen är att det mesta av oljan finns i bukten mellan fartyget och kusten, på 2-8 meters djup. Huvuddelen finns där och ligger på botten. Räddningstjänstläget kvarstår därför också över helgen, säger räddningstjänstens insatsledare Ulf Jonasson.
? Samma yta som tidigare är hotad och enligt länsstyrelsens skyddslista är det högsta prioritet för en liten halvö som heter Kyrkbinge norr om Baju samt Bändes strandänge, båda finns i Anga socken. Där finns ett fågelskyddsområde och det här ligger cirka två mil söder om Gothemshammar, säger Ulf Jonasson.
Inom det hotade området finns även följande områden med hög prioritet: Storsundsåns mynning, Östergarnsholme, Asundens västra del och Skanvikens strand mot Hammars i Kräklingbo.
Under förmiddagen i går fanns åtta man från räddningstjänsten vid Gothemshammar. där lade man ut fiberdukar på en sträcka av klapperstensstranden på cirka 200 meter. Detta var första gången som man använde fiberduken i ett skarpt läge. Det visade sig snart att det var stora svårigheter med att lägga ut den lätta duken, som vatten rinner igenom medan oljan stannar kvar på den.
Problem med fiberduk
? Att lägga ut den här fiberduken en sommardag med noll sekundmeter vid Tingstäde träsk är väl en sak, säger styrkeledaren Lars Bäckman. Han var en av de sju som förutom insatsledaren Ulf Jonasson fanns på plats för att få ut fiberdukarna. Totalt hade man 4 000 kvadratmeter med sig av totalt 9 000. Det räckte till att lägga ut duk på en sträcka av 200 meter.
? Tar duken hand om 50 procent av oljan så är i varje fall det bra. Det är jättebesvärligt att över huvud taget få ut dukarna, säger Ulf Jonasson.
På en sträcka av ett par kilometer har han funnit ilandflutet ålgräs med tjockolja på sig. det tyder på att tjockoljan har hamnat på botten. Det bekräftas senare också av kustbevakningen att oljan finns på botten. Men dagen inleddes med motsägelsefulla besked. först var oron där för att inte hinna få ut fiberdukarna innan vinden skulle vrida från nordväst. Redan vid tiotiden på förmiddagen hade vinden vridit till ostlig och hade en styrka på 2-5 sekundmeter. Alltså rakt in mot land vid Gothemshammar.
Ute till havs syntes stråk av oljefilm på havet. Lite grann kom in till kusten. Men inte så mycket att något hamnade på fiberdukarna. Kustbevakningens flygplan hjälpte till för att ge bättre besked. man ser betydligt bättre från luften vad som sker nere på havet. Vid elvatiden kom beskedet att oljan inte längre var på väg mot land. I stället var oljan på väg ut till havs igen.
Men oron kvarstår. Också hos dem som är väl bekanta med stranden och brukar hålla till där. Som visbyparet Leo och Gun-Britt Lövdahl, som har ett fritidshus 500 meter från stranden vid Gothemshammar.
? Det känns jätteoroligt för den här stranden och för badstranden vid Åminne. Här har också hembygdsföreningen en grillplats vid båtarna som ligger längs stranden. Detta är ett attraktivt område för folk att vara i, säger Leo.
? Det är tragiskt om detta blir förstört, säger Gun-Britt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!