I kväll säger Sliteborna sitt om hamnbygget

I dagarna blir ett avtalsförslag klart med Nord Stream om satsningen i Slite hamn. En majoritet av tekniska nämndens ledamöter är positiva, och allt talar för att man på onsdag säger ja till ett avtal som kan leda till investeringar på över 100 miljoner kronor under nästa år.
Men innan dess ska Sliteborna få en chans att säga sitt. I kväll möter de politiker och tjänsteman vid ett informationsmöte med kommunen i Kajutan.

Gotland2007-08-23 06:00
Det brådskar. Nord Stream vill börja använda den ombyggda hamnen i Slite från 1 januari 2009. Dessutom ska Krokiga kajen byggas om för att från våren 2009 kunna ta emot Kustbevakningens nya fartyg. Till det ska läggas de gamla planerna att bygga ett reservfärjeläge för gotlandstrafiken i Slite. När Kinafärjorna sattes i trafik blev färjeläget i Kappelshamn för litet och färjetrafiken har sedan dess saknat gotländsk nödhamn.
Tre stora investeringar kan alltså samordnas, och i kväll får Sliteborna en möjlighet att fråga tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg (c) och vice ordförande Jan Lindell (fp), tekniska förvaltningens chef Bertil Klintbom och hamningenjören Per Hogenfelt hur det ska gå till.

Många pusselbitar
Än så länge är bara satsningen på Krokiga kajen klar. Kommunstyrelsen beslutade i juni att bygga om kajen för 25 miljoner kronor.
På onsdag kan nästa pusselbit falla på plats. Då ska tekniska nämnden besluta om Nord Streams erbjudande att satsa drygt 56 miljoner kronor på Slite hamn, mot att få använda hamnen för utskeppning av rör fram till 2012.
Företaget ska, förutom att använda Apotekskajen, även ha en 5 000 kvadratmeter stor upplagsplats vid kajen, samt ett sju hektar stort buffertlager för rör bakom ishallen.
Ett förslag till avtal ska finnas på tekniska nämndens bord på onsdag. Nord Stream tar risken att teckna ett bindande avtal innan ett definitivt beslut om gasledningen är fattat.
Nämndens ordförande Kjell Skalberg (c) är positiv, och det är även partikamraterna i nämnden.
- Eftersom kommunen som mest går in med fem miljoner kronor håller vi oss inom budgetramarna, och då är frågan inte aktuell för kommunfullmäktige. Jag räknar med ett beslut på onsdag, säger Kjell Skalberg.
Även socialdemokraterna i nämnden är positiva.
- Här kommer ett företag och vill göra en investering som kommunen inte har råd med. Det är mumma för skattebetalarna, säger Tommy Gardell (s).

"De känner till läget"
När det gäller ett reservfärjeläge för gotlandstrafiken för kommunen samtal med näringsdepartementet om kostnaden.
Förutsatt att Nord Stream svarar för ombyggnaden av Apotekskajen krävs en ytterligare investering på cirka tio miljoner kronor för att förlänga kajen så att den klarar de nya färjornas krav.
- Näringsdepartementet vet att frågan är het och att ett beslut om en investering måste komma snabbt, säger Kjell Skalberg.
Han tror inte att kommunen kommer att satsa pengar på ett reservfärjeläge om departementet säger nej.

100 miljoner satsas
Tekniska förvaltningen planerar en gemensam upphandling av projekten. Det behövs stora volymer för att det ska vara intressant. Ett tidigare försök att bygga om Apotekskajen fick avbrytas när intresset bland företagen var för svalt och de anbud som lämnades in låg skyhögt över den planerad kostnaden.
- Projektet var helt enkelt för litet, konstaterar Bertil Klintbom.
Tekniska förvaltningen vill slå ihop satsningarna i Slite med åtgärder i Visby hamn, där Rikstrafiken vill ha färjeläge fem muddrat. Den totala investeringen blir då över 100 miljoner kronor.
- Med en så stor satsning tror jag att vi även kan locka utländska företag, tror Bertil Klintbom.
Han har gjort flera besök i Slite den senaste tiden och hört både positiva och negativa synpunkter om de planerade satsningarna. Själv är han positiv till möjligheten att få hamnen upprustad.

Blandade åsikter
- Det finns en oro över att transporterna mellan upplagsplatsen och hamnen ska störa, men längs vägen finns bara två bostäder och det kommer inte att bli någon trafik nattetid. Nord Stream känner till de bullernormer som gäller, och planerar att använda elektriska kranar i hamnen för att hålla sig inom gränsvärdena, säger han.
- När det gäller gästarbetare i Slite så blir det antagligen fransmän, skottar eller norrmän. Det är från de länderna som underleverantörerna till gasledningen kommer, säger Bertil Klintbom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om