I Gothem är kampen över
Andra skolor kämpar för sin överlevnad men i Gothem tidigarelägger man nedläggningen.
Lärarna organiserar hela flytten, så resten av terminen kommer att domineras av flyttbestyr och en hel del självstudier för Gothemsbarnen.
Det går 32 barn i Gothem skola just nu och när nedläggningen verkade vara oundviklig bestämde sig många föräldrar för att redan till hösten låta sina barn börja i andra skolor. Under det sista läsåret i Gothem skulle det inte bli mer än 20 barn i hela skolan, kunde lärarna konstatera på vårvintern. I det läget valde lärarlaget att berätta om läget för alla föräldrar och vid ett gemensamt möte i mars bestämde man sig för att gemensamt begära att Gothem skola skulle läggas ned ett år tidigare än vad som var föreslaget - alltså redan i samband med årets skolavslutning.
Gothemseleverna gillar verkligen sin skola. Den vidsträckta skolgården intill kyrkan och kastalen ger möjlighet till lek och spel, lärarna är "jättebra" och sammanhållningen är fin.
- Man känner alla här och det är lite mysigt, förklarar Gus Nabro som går i sexan.
I Gothem måste barnen söka sig utanför den egna klassen för att få kompisar - i ettan och tvåan finns det ju bara två barn i varje årskurs - och här har det blivit självklart att stora och små barn leker tillsammans.
Kampen är över
I Gothem har det funnits skola sedan åtminstone år 1847, ändå vilar det inte mycket nostalgi över skolan en dryg månad innan nedläggningen. Kampen för skolan är över sedan länge. Barnantalet har minskat fort. När Astrid Yttergren kom till Gothem skola i mitten av 90-talet hade skolan tre gånger så många elever som i dag.
- Där andra nedläggningshotade skolor är idag, där var vi i Gothem för ungefär två år sedan. När det bara blir 20 barn kvar i skolan inser alla att situationen är ohållbar. Bygden är den stora förloraren i detta, men vi kan inte tänka så mycket på vad det kommer att innebära för bygden och för idrottsföreningen, utan vi måste tänka på vad som är bäst för barnen, förklarar Carina Lindby och Astrid Yttergren som är lärare i Gothem skola.
Visst är det bra att stora och små elever leker tillsammans men de minsta klasserna med två eller tre elever ger inte mycket svängrum.
Till hösten kommer eleverna i Gothem att skingras. En handfull elever kommer att gå i skola i Visby, men annars kommer de som börjar klass sex och klass sju att gå i Lännaskolan i Slite och de yngre barnen att gå i Fole skola. En del av de yngre barnen har varit nervösa inför förändringarna, men lärarna ser till att de får en bra inskolning på sina nya skolor.
- Vi har arbetat fram en flyttningsplan för alla barn. Vi har hälsat på i Fole och i morgon kommer Folebarnen att komma hit och hälsa på oss. Nu är de mest nyfikna och lite förväntansfulla, berättar Carina Lindby.
Pjäxor och trasiga projektorer
Men det är inte bara barn och personal som ska flyttas. Hela skolan ska tömmas, möbler ska placeras i andra skolor, skolmaterial ska sorteras och somligt ska kastas. Och det jobbet är det lärarna som ska organisera. De har redan börjat i källaren. I förråden här har skolmaterial från decennier lagrats på varandra. Här trängs trasiga stekbord och overheadprojektorer med en uppsättning pjäxor av äldre modell, gamla skolplanscher och inaktuella kartor.
Carina Lindby och Astrid yttergren skrattar när de trampar sig fram genom röran som de måste sortera upp. I deras lilla lärarlag har man redan fullt upp med sysslor som ligger vid sidan av undervisningen och nu tillkommer också flyttbestyren. För att alls ha en chans att hinna arbeta sig igenom flytten innan sommarlovet börjar kommer eleverna att skickas hem med självstudier åtminstone en halv dag varje vecka.
På skolavslutningen den 14 juni är det mesta förhoppningsvis klart och då ska Gothem skola firas av ordenligt. Då blir det lammgrillning och tårta och fyrverkerier med föräldrarna och får eleverna som de vill så ska alla elever leka kurragömma i hela skolan.
- Den här skolavslutningen ser man fram emot med blandade känslor, men när skolan läggs ned så ska det ske med flaggan i topp, förklarar Carina Lindby och Astrid Yttergren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!