I fullmäktige sitter DBW-männen på rad

Kommunens man i Kallbadhus-projektet är med i DBW. Och när kommunstyrelsen skulle fatta beslut i Kallbadhus-frågan var hälften av de manliga ledamöterna tvungna att gå ut eftersom de är medlemmar i DBW. DBW:isterna finns på många håll i det gotländska samhällslivet. Men det är inte bara kvinnor som känner sig utestängda.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2007-06-26 01:05
Det finns ingen hemlighetsmakeri bakom vilka som är medlemmar i sällskapet DBW. I sällskapets årliga minnesblad, som går att läsa på biblioteket, finns en komplett förteckning över medlemmarna.Biskopen, landshövdingen och generalen har i det närmaste varit självskrivna medlemmar i DBW, men "DBW:isterna" finns överallt i det gotländska samhällslivet:nVar fjärde man i kommunfullmäktige är medlem i DBW.nFlera tunga förvaltningschefer är DBW:ister.nOch på framskjutande positioner i näringslivet, kyrkan, rättsväsendet och - på sin tid - försvaret är det snarare regel än undantag att männen är ledamöter i sällskapet.Ibland blir DBW-medlemskapet ett problem. När kommunstyrelsen skulle fatta beslut om den avsiktsförklaring som lägger grunden till DBW:s köp av Kallbadhuset var fyra av åtta manliga ledamöter tvungna att gå ut. Och trots att kommunens tekniske direktör Bertil Klintbom arbetade med Kallbadhusprojektet redan innan han blev förvaltningschef så har han inte kunnat underteckna några avtal. Klintbom är själv DBW:ist.Åke G Sjöberg, som varit aktiv i sällskapet i mer än 40 år och som tecknat DBW:s historia, tycker inte att det är så problematiskt eftersom ingen undanhåller sitt medlemskap i sällskapet:- Ofta sitter en person på två stolar utan att man är medveten om det, men DBW:s medlemsregister är offentliga. Här finns det inga hemligheter och hokuspokus."Informell maktfaktor"
DBW bildades 1814 av ett tiotal unga män. I första hand ville de umgås och bada. Snart knöt sällskapet till sig fler medlemmar som många gånger kom från tongivande familjer och var etablerade i samhället. Nu ville man också "verka något nyttigt för det allmänna", som det heter i stadgarna.Dagens DBW har i stort sett samma profil. Det handlar till stor del om sällskaplig samvaro, men med tillgångar på nästan 90 miljoner kronor kan sällskapet också verka "för det allmänna". Trots det vill Åke G Sjöberg ändå inte skriva under på att DBW är någon "informell maktfaktor".- Sällskapet vill gärna vara ett forum för diskussion av innerstadsfrågor. Men vi bestämmer ingenting. Vi har rätt att tycka, precis som alla andra, säger Åke G Sjöberg.- Vi ser oss inte som någon maktfaktor, utan som ett komplement till kommunen, säger DBW:s ordförande Lars Andersson.Och förre kommunalrådet Jan Lundgren (s) håller med.- DBW kan ha åsikter, men deras ord väger inte tyngre än andras. Många andra organisationer har ett mycket större inflytande över politiken. LRF, företagarnas organisationer och Turistföreningen hör till dem.Akademiker och företagare
Också på medlemssidan ligger DBW i viss mån i linje med det sällskap som man en gång var. Bland unga affärsmän, rådmän och häradshövdingen fanns på sin tid också hantverkare. Och även om det i dag är en stark tonvikt mot akademiker och företagare, så finns det ändå en viss bredd.- Man brukar säga att "lika barn leka bäst", men de senaste åren har det skett en väsentlig breddning av DBW, säger Lars Andersson.Bredden har dock sina brister. Det är Lars Andersson medveten om. Det finns aktiva socialdemokrater bland medlemmarna, men de är sällsynta.- Även om DBW är ett totalt opolitiskt sällskap så finns det kanhända en politisk snedrekrytering. Jan Lundgren (s) tillfrågades om han ville bli medlem när han var nytillträdd ordförande för kommunstyrelsen. Han tackade nej, för han ansåg sig inte ha tid. - Det är nog inte många socialdemokrater som föreslås bli medlemmar i DBW. Det betraktas ju allmänt som ett borgerligt sällskap, konstaterar Jan Lundgren.Han minns en partikamrat som själv ville bli medlem, men som röstades bort av DBW. - Han tog mycket illa vid sig."Informell maktfaktor"
Förre kommunalrådet Åke Svensson (s) har ingen önskan om att bli DBW:ist, men han tycker att det är märkligt att han aldrig har blivit tillfrågad. - Jag har ändå varit aktiv i politiken i många år. Och vad jag vet har ingen av mina närmaste partikamrater fått frågan. Nu låter jag kanske bitter, men det verkar som att socialdemokrater inte är rumsrena i DBW, säger Åke Svensson och fortsätter:- DBW är definitivt en informell maktfaktor. Det är en grupp som tar aktiv del i samhällslivet. På gott och ont. Men för egen del är jag skeptisk till informella kontaktnät och slutna sällskap där man måste väljas in. Det är mer exkluderande än inkluderande.Jag tycker att allt ska vara öppet och tydligt.DBW-ordföranden Lars Andersson tycker inte att socialdemokrater ska känna sig trampade på tårna för att de inte tillfrågas om medlemskap.- Vi går i regel inte ut och frågar folk om de vill vara med. Men vill man vara med är det världens enklaste sak att gå till en ledamot och be att de föreslår det för sällskapet.
DBW har i dag cirka 730 medlemmar.Inträde i sällskapet DBW kan enligt stadgarna vinnas av "var och en för ära och redlighet känd man, som fyllt 21 år och som föreslås till inval...".
Förslag om inval föredras vid DBW:s månadssammankomst. Den föreslagne presenteras och sedan sker en sluten omröstning där ledamöterna lägger en vit (=ja) eller en svart (=nej) kula i en urna. Högst tre nya ledamöter kan röstas in på ett månadsmöte. Därför kan det ibland vara kö till DBW.DBW har ögonen öppna för "intressanta nykomlingar" på ön. Personer på vissa positioner tillfrågas i regel om de vill vara med. Andra måste själva agera och hitta en ledamot som föreslår dem.Varför en person inte röstas in redovisas aldrig, men enligt några av ledamöterna kan ett nej exempelvis grunda sig på att man tycker att sällskapet är på väg att bli för stort, att den sökande inte är bofast på ön eller att den sökande är för gammal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om