I februari börjar butiksbussen rulla

I februari räknar Peder Hansson i Sjonhem med att fylla den nyinköpta butiksbussen med varor och ge sig ut på vägarna.

Gotland2006-11-23 06:00
- Jag kommer att köra från gård till gård, förhoppningsvis till äldreboenden och sommartid kanske även till gästhamnar och andra platser. Kunderna får styra, men den som vill ha besök måste tala om det.
För några år sedan flyttade familjen Hansson till Gotland. I våras kände Peder Hansson att han ville göra något annat och sa upp sig från jobbet i bilbranschen.
- Det var dags för en förändring. Riktigt vad det skulle bli visste jag inte då. Men för ett par månader sedan såg jag en annons på internet, en varubuss som var till salu, och då började tankarna snurra. Jag mindes butiksbussarna som fanns när jag var barn.

Rätt i tiden
Han åkte till Skåne och titta på den utannonserade varubussen. När han kom hem började han räkna på om en butiksbuss på Gotland var en bärande affärsidé. Peder Hansson började också att söka mer aktivt på internet. Och när han hittade en butiksbuss utanför Norrtälje till ett mycket bra pris så slog han till efter att ha konfererat med familjen och funderat en vecka.
- När det blev klart att Ica Maxi skulle bygga stormarknad i Visby så funderade jag över vilken av butikerna på landet som skulle få stänga först. Isums har stängt, butiken i Dalhem försvinner och det ryktas om andra butiker som är på fallrepet. Så jag tror att en butiksbuss ligger rätt i tiden.

Måste försöka
Många äldre har svårt att ta sig till affären när avståndet blir längre, men även ensamma lantbrukare kan ha svårt att ta sig tid för att handla.
- Jag vet att det har gjorts försök tidigare med en butiksbuss och att det tydligen inte gick något vidare. Men det är flera år sedan och tiderna förändras. Jag känner att jag åtminstone måste försöka, inte avfärda tanken innan den är prövad. Och tack vare att jag har så låga initialkostnader så vågar jag försöka.
Peder Hansson förklarar att det inte blir som glassbilen, som parkerar på ett ställe i socknen och väntar på att kunderna ska komma dit.

Från dörr till dörr
- Nej, jag kör från dörr till dörr, men bara till dem som ringt och sagt att de vill ha besök. Jag tänker köra tisdag, onsdag och torsdag till att börja med och lägga upp en tur utifrån kundernas önskemål.
Butiksbussen rymmer mycket och har en rejäl kyl för mjölk och andra mejerivaror. Varusortimentet ska vara brett, men det blir inte 15 sorters tandkräm att välja på. Exakt vilka varor Peder Hansson kommer att ha beror delvis på vad kunderna vill ha.
Just nu pågår förberedelserna inför starten. I måndags fick han klartecken från miljö- och hälsoskyddskontoret att butiksbussen är registrerad och godkänd som livsmedelsanläggning. På gården i Sjonhem byggs just nu en maskinhall som även kommer att fungera som garage åt butiksbussen och lager för vissa varor.

Lokala producenter
- Snart ska jag kontakta lokala producenter av charkuterivaror, bröd och en del annat. Sedan finns det ju grossister i Visby för de varor som inte tillverkas här.
Att det går att försörja sig på en butiksbuss är han övertygad om.
- Killen i Skåne som jag pratade med hade i genomsnitt 30 kunder per dag. Han omsatte 1,7 miljoner kronor på ett år. Kan jag få ihop 20-25 kunder per dag så ska det absolut gå att leva på.

Inte för dyrt
Att få varorna ända hem till dörren tror han gör människor benägna att betala lite mer. Men det får inte vara för dyrt.
- Det kommer att ligga mellan priserna i en vanlig livsmedelsbutik och en så kallad jourbutik. Jag kan ju aldrig konkurrera med Willys eller Ica Maxi. Men för många tror jag det kan betyda mycket socialt att jag kommer. Och jag tror att hemtjänsten kommer att välkomna mig.
- Det här känns bara bättre och bättre. Ju fler jag pratar med desto mer positiv blir jag, säger Peder Hansson, som ser fram emot att börja sin nya yrkesbana i februari nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om