I Eksta ser man helst framåt
När medlemmarna i Eksta hembygdsförening bestämde att göra en film om sin socken kom den bland annat att handla om vad olika personer gjorde just den dan som filmaren kom på besök.
- Vi är noga med att hålla i sär föreningarna med de olika styrelserna, då engagerar sig fler, säger kassören i hembygdsföreningen Ingemar Zachrisson, hemflyttad från Tidaholm för två år sen. Men vi har ett mycket bra samarbete.
Kronvallsknappen
Det var Henning Edberg somdrog igång hembygdsföreningen för drygt 20 år sen.
- Jag var med i interimsstyrelsen redan då, säger Anders Ronström , som idag är föreningens ordförande. Men sen var jag ifrån styrelsen innan jag blev ordförande för snart tio år sen.
Bland mycket som Henning Edberg drog igång var fokuseringen på Kronvalls fiskeläge, de gamla bodarna där, och historiska spelet om Kronvallsknappen tillsammans med hembygdsföreningen i Sproge.
- Det var Daniel Qviberg i Sproge som skrev manus, säger sekreteraren i Eksta hembygdsförening Harriet Lihnell.
I år var det extra stor succé när Kronvallsknappen som vanligt visades under Medeltidsveckan.
- Vi hade gjort satsning på ljudet och det blev avsevärd förbättring, säger Anders Ronström.
350 besökare kom och ingen klagade att de inte hörde.
- Vi hade saffranspannkaka som vi serverades och allt tog slut, säger Harriet Lihnell.
Sockenboken
En av hembygdsföreningens långprojekt är sockenboken.
- Det här är första vändan, säger Harriet. Jag tror vi kan göra en bok till, med bara foto, för vi har många, många.
Hon och flera andra har gjort intervjuer med sockenbor. Bernt Jakobsson har ägnat sig åt socknens strandbygd, Ingrid Mührer har gått igenom gamla kyrkböcker.
- Det har varit väldigt spännande att läsa om hur det gick till vid laga skifte, säger Harriet. Hus flyttades och folk flyttades, så det gäller att få in rätt folk i rätt hus när vi skall skriva om det.
Sockenfilm
Sockenfilmen, som nämndes inledningsvis, kom till efter att Anders Ronström varit på information hos Länsbygderådet. Där fanns film med som förslag bland projekt.
- Jag nappade på det, men kunde ju inget om sånt, säger han. Men jag lärde mig efter hand. I början visste vi inte hur vi skulle göra när det blåste och ljudet gick in i mikrofonen, men vi lärde oss, som sagt.
Det blev drygt 30 minuter med både vackra vyer och intressanta intervjuer.
Hembygdsföreningen har god ekonomi, bland annat beroende på en stordonation från en sockenbo för många år sen. Verksamheten i föreningen, och i samarbete med övriga föreningar i socknen, är stor.
Gamla järnvägsmagasinet nämns som uppsamlingsplats för gamla, mest skänkta saker, vid Djupvik står föreningens tremänning i ett gammalt båthus och även en annan båt.
Sommarfesten vid bygdegården med våg mot någon av gransocknarna nämns, kajpsoppa och kalvdans för sockenbor och sommarboende, och mycket annat.
Inflyttning till socknen
De tre styrelsemedlemmarna tar också upp den fyra tunnland stora marklotten på Stora Karlsö, hur den köptes för många år sen för 6 001 kronor, och att föreningen är enda markägaren på ön, förutom Karlsöföreningen.
Det bor cirka 300 personer i Eksta. Ungefär lika många är med i hembygdsföreningen, även om det inte är precis samma 300.
Många som flyttat in på senare år är intresserade av nya hemsocken.
Intressen för alla
Intresset för hembygden och därmed hembygdsföreningen finns hos såväl gamla som nya sockenbor. Kanske är det just det som gör den stora populariteten hos hembygdsföreningen och därmed hela den gotländska hembygdsrörelsen.
Alla är inte intresserade av allt, men det finns alltid något passande intresse för de flesta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!