I Eke vill man förstärka förfädernas eko

Eke hembygdsförening har fler medlemmar än Eke socken har invånare. Ställningen är 140 - 90. Alltså lär Ekes hembygdshistoria vara ganska spännande och den som vill veta mer om spåren från vikingar och andra förfäder kan besöka återinvigningen av Hallebackebrunn.

Gotland2005-07-15 06:00
Vi träffar föreningens ordförande Dan Lundgren och hembygdsexperten Torgny Andersson vid landsvägen mellan Eke kyrkogård och Hallvide. Här i åkerkanten har de satt upp sin diskreta markör. En brun träskylt med texten 200 m Hallebackebrunn.
- Den är precis lagom uppseendeväckande, jag är faktiskt väldigt nöjd med den, säger Dan och vi fortsätter nu tillsammans in över åkern längs med urskogen i den gamla Tingslunden.
Vi befinner oss snart på en vikingatida boplats. Gläntan där den restaurerade och kanske upp till 800 år gamla brunnen, Hallebacke brunn, omgärdas av åkrar som varit bebyggd mark i minst 2000 år. Och man har dessutom hittat anhopningar av flintavslag här som tros vara upp till 9000 år gamla.

Gammal offerplats
Längs med åkrarna går en backe, ancylusvallen. Den var strandlinjen på ancylushavets tid för 8500 år sedan. Uppe på backen finns så kallade kämpgravar och det har hittats mängder av förhistoriska mynt. Torgny Andersson har varit verksam som byggnadsinspektör, men har också en fil. mag. i arkeologi och har hittat många tecken på att här också funnits en offer- och avgudaplats. Han har bland annat hittat en stor mängd hästtänder.
- Jag har hittat så många att det fyller en hel bärkasse. Och eftersom hästar var offerdjur före kristendomens inträde, så tror jag att det här var en offerplats, säger han.
Andra indicier som tyder på att Hallebacke kan ha varit en offerplats finns listade i 23 punkter på informationsblad som finns uppsatta i gläntan.
För Eke hembygdsförening känns det angeläget att sprida kunskaperna om förfädernas liv i socknen. Att restaurera och återinviga Hallebackebrunn, som ligger mitt mellan spåren från vikingatiden och ännu äldre epoker, är ett sätt att göra det på. Den 29 blir det återinvigningsfest med Medebys mässingskvartett och alla som vill lära mer om Ekes historia kommer att då att kunna ställa egna frågor till Torgny Andersson och Dan Lundgren
Karin Henriksson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om