- Det är alltid allvarligt när legitimerad personal i vården inte dokumenterar det de gör, och särskilt allvarligt är det när det gäller läkare eftersom de fattar så viktiga beslut, säger Gunnar Ramstedt.
Vårdcentral
I början av 2009 arbetade hyrläkaren vid en gotländsk vårdcentral. I efterhand har det varit svårt att rekonstruera hur läkaren arbetat, för det saknas journalanteckningar. Inte heller skrev läkaren de remisser han lovade patienterna att utfärda.
- Bristerna hade kunnat äventyra patienternas hälsa, men vad vi kan se har ingen drabbats särskilt av det här, säger Gunnar Ramstedt.
Vårdcentralens chef slog larm i april 2009, men av okänd anledning ledde inte avvikelserapporten till någon anmälan.
Anmälde händelsen
Gunnar Ramstedt tycker dock att händelsen är så allvarlig, att han två år efteråt rapporterat händelsen till Socialstyrelsen. "Det finns anledning att befara att läkaren inte kan utföra sina arbetsuppgifter tillfredsställande" skriver Gunnar Ramstedt i sin anmälan.
Han gör anmälan för att han vill uppmärksamma Socialstyrelsen om läkaren. Kanske finns det liknande rapporter från andra håll.
Gunnar Ramstedt utesluter inte att läkarens agerande kan leda till ett beslut om prövotid, eller att Socialstyrelsen beslutar om inskränkningar i annan form. Prövotid innebär att läkaren får behålla legitimationen under en period, då arbetet övervakas samtidigt som man ger stöd och handledning.
Region Gotland anlitar inte längre det företag som hyrläkaren arbetade åt.