Mannen köpte fastigheten, som ligger i Visby och innehåller ett antal olika bostäder, år 2012 och han har i förhör berättat att han till en början tänkt bo där själv. Så blev dock inte fallet och istället hyrdes bostäderna ut. Mannen har aldrig deklarerat några hyresintäkter från fastigheten, vilket fick Skatteverket att starta en utredning.
När det framkom att flera personer var folkbokförda på fastigheten och att de betalade hyra, skickade Skatteverket en förfrågan till mannen avseende inkomståren 2018–2022. Mannen redovisade då att hyresintäkterna uppgick till 330 000 kronor per år, pengar som satts in på hans privata bankkonto. Han menar dock att han tidigare inte hade räknat ihop klokt vad han fick in i hyra förrän han fick en förfrågan av Skatteverket.
Under åren har han oftast hyrt ut till vänner och bekanta och ”det var inte alltid hyrorna betalades som de skulle utan det kunde vara lite sporadiskt”. Han har därför inte alltid haft kontroll på vilka hyror han fått in, uppger mannen. Han menar också att han inte trodde Skatteverket var intresserade av de årliga 330 000 kronorna. Vidare har han berättat att hört talas om ett ”fribelopp” för uthyrning på 50 000 kronor per enhet, men att han inte undersökt det på egen hand.
Mannen har erkänt att han begått de fyra gärningarna, vilket är att han lämnat felaktiga uppgifter till Skatteverket genom att inte redovisa sina hyresintäkter för åren 2019–2022. Han menar dock att det inte varit tal om uppsåt eller grov oaktsamhet, utan att ”det handlar om rent slarv”.
Tingsrätten gör bedömningen att mannen borde insett att han skulle skatta för hyresintäkterna. Att han hört att det finns ett ”fribelopp” för uthyrning, men inte kollat upp det, menar tingsrätten gör att han varit likgiltig inför risken att intäkterna var skattepliktiga. Tingsrätten bedömer därmed att han begått gärningarna med uppsåt och påföljden blir sex månaders fängelse.
Dessutom får han ett skattetillägg. Mannen har bestridit detta då han menar på att det är en felbedömning av en regel som är anledningen till att han har gjort fel. Tingsrätten konstaterar dock att mannen inte brytt sig om att ta reda på vilka regler som gäller för uthyrning, och att det därmed inte kan handla om en felbedömning, då det inte gjorts någon bedömning alls.