Hyrde ut i andra hand ­ förlorade 20 000 kr

Roland tyckte synd om familjen som levde under hot. De fick hyra hans lägenhet och han öppnade en telefon till dem i sitt eget namn.
Tre månader senare känner han sig både lurad och kränkt. Hyresgästerna har varken betalat hyra eller telefon och hittills har uthyrningen kostat honom mer än 20 000 kronor.

Gotland2003-12-17 04:00
Roland har skrivit upp de kostnader och uteblivna inkomster som höstens uthyrning av bostadsrätten på Snäck har dragit med sig:
Obetalda räkningar för telefon och Internet. Obetalda hyror. Kostnad för delgivning. En extra resa till Gotland. Utebliven arbetsinkomst. Kostander för byte av lås. Och en oändlig mängd telefonsamtal.
Summa: Mer än 22 000 kronor.
Trots upprepade påstötningar har hans hyresgäster struntat i att betala hyran. Det enda de lämnade efter sig när de flyttade ut var en bilnyckel till en bil med körförbud som lämnats kvar på parkeringen.
Nu, när Roland äntligen har fått ut hyresgästerna ur lägenheten, vill han varna andra som hyr ut sina bostäder i andra hand:
­ Jag känner mig sol- och vårad, säger Roland och fortsätter:
­ Man ska inte lita på folk. Man måste kolla upp vem det är som man hyr ut till!
Roland, som egentligen heter något annat, vill vara anonym. Han tycker att hela historien är obehaglig och vill därför inte gå ut med sitt namn.
I slutet av augusti gjorde han upp med en familj om att de skulle hyra hans bostadsrätt på Snäck till nästa sommar. Månadshyran på 4 800 kronor skulle betalas i förskott.
Han tyckte om familjen, de hade två fina barn och kvinnan gav ett mycket tillförlitligt intryck. När hon berättade om att de levde under hot från personer i deras närhet avstod han från att kontrollera deras handel och vandel, som han annars alltid gör med sina hyresgäster. I stället bjöd han till och öppnade nytt telefonabonnemang i eget namn för att det inte skulle avslöjas var de bodde via telefonen. (På Snäck kopplas samtalen över till en gemensam telefonsvarare i receptionen när man inte svarar).
<span class=MR>Hyran uteblev</span>
Men snart började problemen. Den första hyran uteblev. Roland och hans fru ville till en början tro på parets förklaringar om att de hade "problem med banken på fastlandet" och de fick löften om att detta skulle gottgöras genom att flera hyror skulle betalas i förskott. Och första hyran kom faktiskt, men flera veckor för sent. När nästa hyra skulle betalas in fortsatte problemen. Nu övergick kvinnan till att gång på gång försäkra att hon nyss hade betalt och att pengarna snart skulle finnas på deras konto. I mitten av november var två månadshyror obetalda. Då hårdnade Roland i tonen och skickade över en delgivningsman som meddelade att de måste betala eller vara ute inom tre veckor.
<span class=MR>Hade obetalda skulder</span>
Nu har hyresgästerna flyttat, men Roland har inga förhoppningar om någonsin få se de uteblivna månadshyrorna. När han i efterhand kollade upp mannen hos kronofogden visade det sig bland annat att han hade obetalda skulder på 65 000 kronor och att man försökt göra utmätning hos honom tre gånger.
I efterhand kan Roland konstatera att han har fått en del nya erfarenheter, men de har varit dyrköpta. Nu vill han vidarebefordra dem till alla andra gotlänningar som hyr ut:
­ Man ska aldrig låta bli att ta upplysningar om dem som man hyr ut till. Och när hyran försenas ska man reagera direkt!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om