Hemmet drivs utan att ha någon föreståndare som är godkänd av Socialstyrelsen.
Alla hem för vård och boende, så kallade HVB-hem, måste ha föreståndare som är godkända av Socialstyrelsen. Det är föreståndaren som har ansvar för att verksamheten fungerar.
På Prästgårdens HVB-hem i Alskog har man inte haft någon sådan sedan den förra föreståndaren sa upp sig för ett år sedan.
Socialstyrelsen informerades om att hemmet saknade föreståndare, men fick i december förra året veta att rekrytering pågick. Tio månader senare har platsen fortfarande inte blivit tillsatt.
Lång tid
Den före detta socialdemokratiska riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson är vd för Prästgårdens HVB-hem. På plats i Alskog finns en tillförordnad föreståndare. Han ansökte i somras hos Socialstyrelsen om att få bli godkänd som föreståndare, men bara några veckor senare drogs denna ansökan tillbaka.
Och en tillförordnad föreståndare kan inte ersätta en föreståndare som är godkänd av Socialstyrelsen, förklarar Ulf Linnerhed, som är inspektör vid tillsynsavdelningen på Socialstyrelsen. Det är föreståndaren som är ansvarig för att verksamheten och behandlingen bedrivs på rätt sätt. Innan föreståndaren godkänns gör man en prövning av både utbildning, erfarenhet och lämplighet.
- Det kan uppstå glapp när det inte finns någon föreståndare på ett HVB-hem under några månader, men det här är ganska lång tid, säger Ulf Linnerhed som är inspektör vid tillsynsavdelningen på Socialstyrelsen.
66A-anmälan
Det finns inga bestämmelser för hur länge ett HVB-hem kan stå utan föreståndare, men Socialstyrelsen kommer särskilt att granska just denna fråga vid den tillsyn som snart ska göras på verksamheten i Alskog.
- Att det inte finns en föreståndare kan vara en signal om att allt inte står rätt till, säger Ulf Linnerhed.
Fackförbundet Kommunal har också haft synpunkter på att det saknas en föreståndare för verksamheten.
Frågan kom upp nyligen, när Kommunal gjorde ett arbetsplatsbesök på HVB-hemmet i Alskog. Vid detta besök fick man också klart för sig att den arbetsledare som finns på hemmet är svår att nå på kvällar, nätter och helger.
- Det är ett allvarligt problem. Personalen måste alltid kunna nå någon som är ansvarig, om det skulle uppstå ett krisläge, säger Annika Olofsson, som är ombudsman för Kommunal på Gotland.
Bristen på arbetsledning vid Prästgårdens HVB i Alskog är så allvarlig att Kommunal nu gör en så kallad 66A-anmälan till Arbetsmiljöverket och begär att de ska ingripa i frågan. I samma anmälan tar man upp flera andra brister på HVB-hemmet.
Bland annat arbetar personalen som medlevare, utan att man har tecknat något avtal om detta.