Hustaken blir till dödsfällor när snön smälter

Hustaken blir dödsfällor när istappar och snösjok när som helst kan falla ner. ”Det kan få oerhörda konsekvenser” säger Ulf Lindahl som skottar tak.

PROJEKTILER. Fallande istappar kan orsaka ohyggliga skador.

PROJEKTILER. Fallande istappar kan orsaka ohyggliga skador.

Foto: Sofie Regnander

GOTLAND2018-03-07 11:00

I januari 2002 dödades en 14-årig pojke av ett fallande isblock i Stockholm. 1995 omkom en fyra månaders baby sedan snö och is rasat ner från ett tak i Luleå.

Gotland har varit förskonat från liknande olyckor, men risken är påtaglig runt om på ön och främst bland de högre husen i Visby innerstad.

– Det är hemskt att säga, men det verkar som att det ska behöva hända något innan folk reagerar, säger Ulf Lindahl på Lindahls skog och trädgård.

Bland mycket annat erbjuder han just snöröjning på tak, specialicerad som han är på klättring och höghöjdsarbeten.

På tisdagen skottade han och kollegan Negumbo H.N.Lew tak och slog bort istappar på en fastighet i Visby.

– När man är där uppe ser man hur mycket snö det verkligen ligger på taken. Vi skulle kunna ha hur mycket jobb som helst, säger Ulf Lindahl.

Under förra veckan föll stora mängder snö kombinerat med sträng kyla. När tempen stiger är det förenat med stora risker. Inte sällan är det igenkorkade stuprör som gör att istapparna växer.

– Det går att åtgärda med värmeslingor i stuprören, men de måste förstås också underhållas och rensas, säger Ulf Lindahl.

Senast Gotland hade en vinter med den snömängd som råder nu var 2010. Då brakade bland annat det 30 gånger 40 meter stora taket på en förrådsbyggnad i Fårösund in på grund av den tunga snön.

Även taket på Hemse ishall hotade att ge vika då 80, 90 centimeter tjocka snösjok fick takåsarna att svikta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om