Huset som inte syns
- Vi måste ha kört fel. - Men det skulle ju vara precis här?- Vi får backa tillbaka och ta den andra vägen.-Det är kanske lika bra. Men väntadär ligger det ju!Ja, där ligger det. Huset vi skulle till. Fem meter från bilen.
matplats. Trädäcket med kvällssol var tänkt som matplats. Men familjen Alberts-Murman äter lika gärna inne - man sitter mitt bland enarna ändå, liksom.
Foto: Bengan Zettergren
Det är också ovanligt därför att det är gjort för att inte synas. Det ska bokstavligen smälta in i miljön - därför är det kamouflerat på ett sätt som skulle ha gjort vilken militär som helst grön av avund.
Enar och vinylväv
Miljön, det är en tomt något hundratal meter från havet i östra delen av Katthammarsvik, full av högresta enar. Och tre av husets fyra sidor är "inslagna" i ett foto av dessa enar, tryckt på en tre meter hög och 35 meter lång vinylväv.
- Vi placerade alla enar på en skiss. Och så ritade vi huset efter enarna. Bara två av dem behövde tas bort när vi byggde huset, berättar Ulla Alberts, som äger huset tillsammans med sin man Hans Murman.
Det är alltså de själva som har ritat huset - båda är arkitekter - och byggt det.
- Vi tog hjälp med schaktningen. Och så med el och rörarbete. Annars har vi gjort allt själva, med hjälp av grannar och familjen, berättar Ulla Alberts.
Idén med fotot av enarna var också deras gemensamma.
-Vi gjorde en liknande lösning inomhus när vi inredde ett kontor. Fast då var det bilder av blad och istappar.
Lågbudgetprojekt
Huset har egentligen en ganska traditionell träpanel på utsidan. Sedan sitter vinylväven - som är av en typ som annars mest används för utomhusreklam på en stålställning en halvmeter ut från fasaden.
- Det finns ingen garanterad livslängd på väven. Jag tror att det är färgerna som kommer att ge sig först, tror Ulla Alberts.
- Men vi har planterat murgröna på en del ställen. Den kanske kan ta över när väven åldras?
Annars kan man kanske bara byta väv, i stället för att måla om fasaden.
- Alla som kommer hit leker med tanken på att byta motiv, säger Ulla Alberts.
Väv och ställning kostade ungefär 70 000 kronor. Hela huset gick på ungefär en halv miljon kronor.
- Det här är ett lågbudgetprojekt. Det var meningen att det skulle vara ett enkelt sommarställe. Och vi är jättenöjda - det blev som vi trodde.
Ulla Alberts kommer från Stockholm och Hans Murman från Falun. De bor med sina två barn i Stockholm där de har en arkitektfirma, men har alltså sommarhus i Katthammarsvik.
- Jag är uppvuxen här på somrarna. Tomten delar vi med min mor och mina syskon. Och huset fungerar jättebra i det sociala sammanhanget, berättar Ulla Alberts.
Stort pris
Vinterställe har de i Härjedalen, där de också ritat många trähus. Liksom i Stockholmsområdet.
På Gotland har det bara blivit ett hus tidigare, i Västergarn.
- Och så har vi hjälpt syskonen med deras hus här.
Ulla Alberts och Hans Murman anmälde sig själva till Träpriset. Men först efter påtryckningar.
- Vi blev tillfrågade om vi inte skulle delta. Men vi hade nog inte gått så här långt om vi inte hade haft "omslaget". Det är jätteroligt att bara vara nominerad. I vår bransch är det här priset stort.
Ett problem som återstår är slitaget på marken runt huset - om man vill att det ska fortsätta att smälta in i omgivningen.
- Vi har fått ett mer personligt förhållande till enarna nu. Och vi måste vara försiktiga och tänka på återväxten, de växer ju så långsamt, säger Ulla Alberts.
Instiftat av branschorganisationen Skogsindustrierna. Utdelas vart fjärde år till "en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä i kombination med andra material och som speglar tiden vi lever i".
Utdelas i år för tionde gången. 205 bidrag skickades in, juryn har besökt 53 av dem och valt ut de elva finalisterna.
Segraren tillkännages den 22 april. Priset är på 100 000 kronor, som i år överlämnas av kung Carl XVI Gustaf.
Utdelas i år för tionde gången. 205 bidrag skickades in, juryn har besökt 53 av dem och valt ut de elva finalisterna.
Segraren tillkännages den 22 april. Priset är på 100 000 kronor, som i år överlämnas av kung Carl XVI Gustaf.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!